(VIDEO) DR. MUSTA, LĂMURIRI DESPRE TRATAMENTUL COVID-19: Ibuprofenul, recomandat ca antiinflamator, nu e antiviral. Producătorul: ”Se încearcă discreditarea medicamentelor populare!”

Contestat în ceea ce privește capacitatea de utilizare ca tratament simptomatic în COVID-19, Ibuprofenul poate fi administrat, totuși, pacienților, spun noi studii. Medicii susțin faptul că ceea ce-l face oportun în terapia COVID-19 sunt efectele sale antiinflamatoare.

La începutul pandemiei, un studiu științific prezenta faptul că medicamentul Ibuprofen ar avea efecte negative asupra bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2. Noi cercetări au scos la iveală faptul că până, la urmă, medicamentul ar putea fi administrat bolnavilor de COVID-19. „La început, datorită unui studiu care a apărut pe piață, se punea în discuție spuspiciunea acțiunii negative a Ibuprofenului în contextul COVID-19. Nu s-a recomandat în terapie, doar că acest studiu nu a fost foarte riguros și nu s-a confirmat prin alte studii. Motiv pentru care compania producătoare a solicitat reevaluarea medicamentului pentru a putea fi folosit, dar nu ca terapie antivirală, ci ca terapie antiinflamatorie, în patologii de tot felul unde era recomandat, dar și ca simptomatic în patologia COVID-19” a explicat dr. Virgil Musta, medic primar infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, în direct la emisiunea „Medika Special”.

Specialiștii subliniază faptul că medicamentul nu are acțiune directă asupra noului coronavirus. „Nu este antiviral și nu este un tratament împotriva infecției cu COVID-19. Doar că studiile nu au arătat ceea ce s-a presupus la început că Ibuprofenul sau Nurofenul ar avea efecte de stimulare a infecțiozității prin acțiune asupra receptorilor pe care se fixează și virusul. Nedemonstrându-se acest lucru, este firesc să considerăm că se poate folosi ca orice alt antiinflamator, dar în niciun caz ca medicație anti-COVID-19.” a mai spus dr. Virgil Musta.

Un studiu în derulare în Marea Britanie, la Spitalul Guy’s and St. Thomas și la King’s College, urmărește să demonstreze dacă ibuprofenul dă rezultate în tratamentul simptomelor respiratorii apărute în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2. Tratamentul urmează să fie administrat pacienților în stare severă pentru a se urmări dacă pot fi ajutați să evite intubarea.

Între timp, apar și reacții ale asociațiilor producătorilor cu privire la Ibuprofen și alte tratamente despre care s-a vorbit în ultimele zile. Reprezentanții producătorilor, reuniți în Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER), acuză ”încercări amatoriste de a discredita medicamentele Paracetamol, Ibuprofen si Hidroxiclorochina” despre care afirmă că sunt ”sperante reale pentru tratamentul COVID-19.”

“Paracetamol, Ibuprofen si Hidroxiclorochina, pe langa indicatiile uzuale din prospect, incep sa isi dovedeasca eficienta si in tratamentul COVID-19”, a declarat Dr Dragos Damian, Director Executiv PRIMER. Astfel, Paracetamol si Ibuprofen sunt antitermice si antialgice eficiente in tratamentul simptomelor produse de SARS-CoV 2 iar Hidroxiclorochina, care este studiata in mai mult trialuri clinice, inhiba la anumite nivele virusul care provoca boala.

Producătorii mai arată că cele trei medicamente sunt extrem de ieftine: Paracetamol costa aproximativ 25 de bani pe tableta, iar Ibuprofen si Hidroxiclorochina circa 50 de bani. “Deci, pe langa faptul ca si-au dovedit eficienta terapeutica, aceste medicamente reprezinta solutii de reducere a pretului tratamentului, un aspect deosebit de important avand in vedere costurile enorme pentru tinerea sub control a pandemiei la nivel global”, a continuat oficialul PRIMER.

”Aceasta discreditare a medicamentelor populare, sigure si eficiente si mai ales, ieftine, este o poveste mai veche. Pe parcursul timpului au aparut numeroase “studii” si “analize” care dadeau drept  periculoase medicamente precum Acidul acetilsalicilic, Nimesulid, Paracetamol si altele, pentru ca mai apoi se se demonstreze ca datele analizate nu pot conduce la astfel de concluzii.

Paracetamol si Ibuprofen sunt medicamente care nu necesita prescriptie medicala, sigure si eficiente daca sunt utilizate conform indicatiilor din prospect, iar Hidroxiclorochina trebuie administrata doar la indicatia medicului.” se mai arată într-un comunicat transmis de PRIMER.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes