(VIDEO) DR. LAURA ENE, SPECIALISTUL MEDIKA TV ÎN NUTRIȚIE: Ce mezeluri să evitați în alimentația copilului. Crenvurștii, primii pe listă

Mezelurile sunt alimente prezente în meniul zilnic al multor copii, iar alegerea lor, dar și consumul moderat, astfel încât să nu dăuneze sănătății, sunt preocupări constante ale părinților. În general, salamurile, parizerul, crenvurștii sau pateul de ficat de pui au aditivi, coloranți, conservanți și conțin mai mult praf de carne, șorici, slănină, grăsime de porc și alte ingrediente dăunătoare, decât carne. Au, de asemenea, un conținut crescut de sare și grăsime care nu doar că nu ajută la creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului, dar poate conduce la creșterea lui în greutate.

Care sunt chimicalele din crenvurști

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România), membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat sortimentele de crenvurşti pentru copii comercializate în marile structuri comerciale. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe părinţi să înțeleagă eticheta produselor, astfel încât să facă achiziții în cunoștință de cauză pentru copiii lor. Ce a arătat studiul, aflați din materialul video de mai jos.

În afară de carne, în crenvurştii pentru copii mai găsim următoarele ingrediente: piele de pui, slănină, apă, fibre vegetale de mazăre, amidon, proteină din lapte, maltodextrină, dextroză, zahăr din trestie nerafinat, grăsime vegetală, ulei vegetal de palmier, ulei de rapiţă, arome, extract de drojdii, extracte de condimente, extract de acerola, extract vegetal natural (sfeclă roşie, curcuma, ibiscus), usturoi şi sfeclă.

 La fabricarea crenvurştilor pentru copii se folosesc următorii aditivi alimentari: acid citric, difosfaţi, acid ascorbic, nitrit de sodiu, acetat de sodiu, polisorbat şi carmin.

Valoarea energetică per 100 grame produs variază între 200,7 kcal și 275 kcal. Cantitatea de grăsimi per 100 grame produs variază între 15,1 grame și 24 grame, iar cantitatea de acizi grași saturați per 100 grame produs variază între 4,16 grame și 9,6 grame.

Șunca presată, un alt mezel foarte cerut de cei mici, conține carne de pasăre separată mecanic, carne de porc, pulpă de porc, piept de pui, piept de curcan, emulsie de șorici, slănină, piele de pui, proteină de porc, proteină din soia, proteină lactică, proteină animală de origine bovină, amidon din cartofi, amidon din porumb, sare, aromă de fum, drojdie, proteină de vită, fibre vegetale din pătlagină, fibre vegetale, fibre de mazăre, zaharuri (zahăr, maltodextrină, dextroză, sirop de glucoză, lactoză), enzime, ulei vegetal de rapiță, extracte de condimente, extract de drojdie, drojdie, aromă de carne, arome, arome de condimente, caragenan, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, fosfaţi, difosfaţi, trifosfaţi, polifosfaţi, citraţi de sodiu, clorură de potasiu, ascorbat de sodiu, eritorbat de sodiu, acid lactic, acid ascorbic, acetat de sodiu, gumă xantan, gumă guar, gumă konjak, lactat de sodiu, carmin, inozinat disodic, izoascorbat de sodiu, mono si digliceride ale acizilor grasi, 5-ribonucleotide disodice, algă marină Euchema prelucrată.

Procentul de carne din şunca presată variază între 47% şi 97%. Valoarea energetică per 100 grame produs variază între 81 kcal și 294 kcal. Cantitatea de grăsimi per 100 grame produs variază între 0,7 grame şi 26 grame din care grăsimi saturate între 0,4 grame şi 18,5 grame per 100 grame produs.

Numeroase studii realizate de instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer şi Parkinsoncancerele de colon și sân, determină rezistenţa la insulină, favorizând apariţia diabetului de tip 2 şi determină deficienţe de învăţare la tineri.

Care ar fi soluția și alternativa corectă la mezeluri, nu doar în cazul copiilor, ci și pentru adulți? Cel mai corect și sănătos tip de carne este friptura rece, făcută în casă, la cuptor, din carne proaspătă, de calitate, preparată cu condimente și arome. La fel de recomandat este pateul de ficat făcut în casă, din ingrediente proaspete și naturale.

Categorii: Sfatul specialistului
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea