Camerele de gardă ale spitalelor din toată țara sunt asaltate de pacienți. Deși medicii susțin că numărul prezentărilor este mai mic decât în timpul pandemiei, oamenii sunt obligați să aștepte din cauza faptului că pacienții au nevoie de investigații amănunțite. La Spitalul Floreasca din București, medicii din UPU acordă îngrijiri medicale unui număr de 250-280 de bolnavi în fiecare zi.
„Nu numai în UPU – Floresca, este o perioadă destul de agitată deși numărul de pacienți este cam cu 100 mai puțini decât erau în pandemie. Acum avem cam 250-280 de pacienți în 24 de ore, atunci aveam 360-370. Problema principală nu este legată de număr, ci de timpul în care putem să rezolvăm cazurile, pentru că sosesc urgențe, de la urgențe absolute până la urgențe minore, și atunci în acești pacienți ne ocupă cel mai mul timp, pentru că este foarte clar că mulți dintre ei nu necesită spitalizare, dar trebuie să fii sigur că nu au o afecțiune gravă atunci când pacienții sunt lăsați să plece acasă” a explicat dr. Bogdan Oprița, șeful UPU-SMURD București.
Deși numărul prezentărilor este căzut, pacienții sunt nemulțumiți că trebuie să aștepte zeci de minute pentru a fi consultați. Medicii explică faptul că timpul de așteptare mare este generat de complexitatea cazurilor pe care le investighează.
„Pe de altă parte oamenii iar nu înțeleg un lucru: cuvântul urgență nu se referă la rezolvarea rapidă a tuturor cazurilor, ci se referă la gravitatea cazurilor. De multe ori sunt necesare mai multe ore până când un caz este rezolvat. Preluarea cazului se face conform protocoalelor. Sosește un pacient, este trimis la investigații, la investigații mai sunt și alți pacienți, și atunci timpul de rezolvare a cazului crește, uneori se generează o stare de nemulțumire” mai spune dr. Bogdan Oprița, șeful UPU-SMURD București.