VIDEO Detalii în direct, la Medika TV, despre operația pe cord realizată în premieră la Spitalul Universitar de Urgență București

Medicul Cătălin Badiu, medic primar de chirurghie cardiovasculară și șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Universitar de Urgență București a vorbit la Medika Tv, despre operația în premieră națională pe care a realizat-o.

Intervenția a presupus înlocuirea valvulară aortică făcută endoscopic. Marele avantaj al acestei operații, potrivit explicațiilor specialistului, a constat în faptul că toracele pacientului nu a fost traumatizat.

„Protezarea valvulară aortică, adică înlocuirea valvei, supapei din inima care este bolnavă cu o supapă, cu o proteză care practic readuce funcţia normală a valvei, este o operaţie care se efectuează de foarte mulţi ani. Abordul este partea cea mai importantă în anii după ce a început să fie implantată o astfel de proteză, după ce s-a tratat o astfel de patologie, adică începând cu sfârşitul anilor 60, începutul anilor 70 din secolul trecut şi după ce rezultatele au fost din ce în ce mai bune, odată cu venirea noului mileniu au apărut şi din ce în ce mai mult operaţiile mai puţin invazive. Aceste operaţii se făceau cu sternotomie mediană, deci cu deschiderea completă a sternului în două părţi, lucru care permite abordul, drumul către inimă. Operaţiile minim invazive sunt operaţii care sunt din ce în ce mai efectuate în lume” a explicat dr. Cătălin Badiu, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Universitar de Urgență București.

Medicul a explicat faptul că astfel de intervenții se realizează la nivel internațional încă din anul 2000. În prezent, astfel de proceduri au evoluat în ceea ce privește modalitatea prin care se realizează.

„ În momentul în care facem orice procedură minim invazivă, deschidem totuşi toracele pacientului. Adică folosim nişte instrumente care sunt depărtătoare, nişte instrumente cu care depărtăm coastele, cu care depărtăm bucata de stern deschisă. Toate aceste instrumente trag practic de torace, într-un fel sau altul deformează, într-un fel sau altul creează tensiune în muşchi, oase, ligamente şi, din păcate, din acest motiv, uneori este afectată şi recuperarea sau durerile post-operatorii sunt mai semnificative pentru pacienţi, mai intense. Procedurile complete endoscopice permit astfel de operaţii, deci operaţii asupra valvelor cardiace, intrând prin spaţiul intercostal deci printre două coaste, folosind un spaţiu natural. Deci nu afectăm în niciun fel cutia toracică, nu sunt depărtate niciun fel coastele” a mai spus dr. Cătălin Badiu.

Categorii: Știri, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea