Medika TV a reluat dezbaterile cu privire la fenomenul consumului de droguri, tot mai răspândit în rândul tinerilor. Specialiștii care au participat la discuție au explicat ce simt tinerii consumatori în momentul în care sunt prinși în această capcană.
Dezbaterile s-au purtat în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”, prezentată de Eugenia Foarfecă. Unul dintre invitații Eugeniei Foarfecă a fost preotul Tudor Gheorghe, asistent social și membrul al Centrului de Evaluare și Tratament dedicat tinerilor consumatori de droguri, care funcționează în cadrul Spitalului „Sfântul Stelian” din București. Duhovnicul a explicat ce simt tinerii consumatori de droguri în momentul în care devin dependenți de substanțele interzise.
„Consumatorul are o viaţă grea, o viaţă a durerii şi dacă unii dintre tineri sunt curioşi să înceapă să consume, le spun că primul joint e ca şi cum ai invita moartea la o cafea. Ajungi într-o stare din ce în ce mai rea şi consumul aduce cu sine degradare psihică, intelectuală şi aduce cu sine suferinţa sevrajului şi nu e suficientă doza” susține preotul Tudor Ghoerghe.
Pe lângă dependența în sine, consumul de droguri este asociat cu boli foarte grave care își pun amprenta într-un mod negativ asupra corpului consumatorilor.
„Trebuie să ştim şi că sunt multe boli asociate consumului de droguri, cum ar fi hepatita, HIV, care distrug” mai spune preotul Tudor Gheorghe.
Specialiștii au atras de asemenea atenția cu privire la faptul că vârsta la care tinerii încep să consume droguri a scăzut foarte mult. În România, în spațiul public, au fost semnalate și cazuri ale unor copii de 8 sau 10 ani.