VIDEO Deficit de moașe în sistemul medical românesc. Ce este de făcut?

Deși foarte importante pentru sănătatea românească, moașele care profesează în spitalele de la noi sunt foarte puține. Deficitul de moașe este greu de acoperit.

Un calcul estimativ al specialiștilor arată că este nevoie de cel puțin 10 ani pentru a acoperi deficitul de moașe înregistrat în prezent la nivel național.

„Moașa este o verigă importantă a sistemului medical, cu siguranță România are nevoie de moașe. Din păcate, în România, sunt puține moașe, cred că sub 500 la nivel național. Probabil vom avea nevoie de cel puțin 10 ani ca să acoperim deficitul de moașe” susține Anca Bălășoiu, moașă, Doctor în Științe Medicale.

Ce rol au moașele?

Rolul moașelor în sistemul medical este unul foarte important, de activitatea lor depinzând viața mamei, dar și a copilului nou născut.

„Moașa este o componentă importantă a îngrijirilor materne și fetale și de ce nu a îngrijirii femeilor. Pentru că moașelor nu lucrează doar în sălile de naștere așa cum ați crede, lucrează în secțiile de Obstetrică-Ginecologie, lucrează în sala de nașteri, în blocul operator, în secțiile de Neonatologie, chiar și în sistemele de primiri urgențe și camere de gardă” mai spune Anca Bălășoiu, moașă, Doctor în Științe Medicale.

Categorii: Știri, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea