VIDEO De ce ne plac „micile ciuguleli”? Explicații de la specialiștii în nutriție

Printre mesele principale ale zilei,  ne place ca, din când în când, să ronțăim câte ceva crocant. Aceste „mici ciuguleli” au o explicație și din perspectivă emoțională. Practic, mestecând aceste produse alimentare reducem din stresul pe care îl acumulăm. Vestea proastă este că alimentele care intră în această categorie nu sunt deloc sănătoase și sunt responsabile de dezechilibrele metabolice care apar în organism.

Mestecatul „micilor ciuguleli” ne ajută să scăpăm de stres, pentru că la nivel bucal există mai mulți receptori care ne ajută în acest sens.

„Noi, prin masticație, ne destresăm. În momentul în care mergem în zona aceasta de sărat și crocant, de fapt nevoia interioară a persoanei, indiferent că vorbim de copil sau adult, este de a se destresa. Pentru că noi la nivel bucal avem receptori de destresare” susține Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, invitată în emisiunea „Ne facem mari”, difuzată la Medika TV.

Eliberarea stresului prin mâncare

Aceste „mici ciuguleli”, spun specialiștii, sunt preferate de persoanele care nu-și pot exprima emoțiile puternice și stresante atunci când ele apar. Astfel, preferă să consume alimente crocante sau mai tari, pentru că prin masticație eliberează starea tensionată pe care o resimt și pe care nu o pot arăta celorlalți.

„O persoană care e mai impulsivă, mai furioasă și care nu-și poate exprima emoțiile, adică să scoată la iveală ceea ce simte cu adevărat și se temperează foarte mult. Pe undeva trebuie să defuleze. Și se duce și caută, inconștient, acele alimente, în special crocante, tari, pe care simte nevoia să le spargă în dinți. Mă refer aici la chepsuri, alune foarte tari, merele foarte tari. În momentul în care ai mușcat un astfel de aliment creierul se relaxează și primește dopamină” a mai spus Anca Alungulesei.

Categorii: Știri, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea