Subiectul educației sexuale în școli este unul foarte controversat în societatea românească. Cu toate acestea, consecințele lipsei ei sunt destul de mari. România continuă să aibă cele mai ridicate rate ale adolescentelor care devin mame. Poate că situația ar sta cu totul altfel dacă elevii, la școală, ar învăța ce înseamnă să ai o viață sexuală responsabilă și cum poți să previi o sarcină nedorită.
Specialiștii în sănătate susțin faptul că elevii au nevoie ca educația sexuală să existe în școli dar să fie predată de personal acreditat.
„S-a tot vorbit despre educația sexuală în școli, mulți părinți au respins-o crezând că dacă nu se va educație, copilul nu va avea idee despre ce înseamnă relații sexuale. Sunt atâtea canale de informare, copiii învață unii de la alții sau de pe internet. Cred că cel mai bine ar fi să învețe asta de la un profesionist. Și să știți că de multe ori îmi spun că întâi trebuie să începem cu educația părinților” este de părere Anca Bălășoiu, moașă, Doctor în Științe Medicale.
Mamele minore, un fenomen tot mai prezent în spitale
Educația sexuală i-ar putea ajuta pe elevi ce înseamnă să ai o viață sexuală responsabilă și care sunt principalele metode de contracepție, pentru a evita o sarcină nedorită, la vârste foarte mici. Este o realitate faptul că țara noastră se confruntă de ani buni cu fenomenul mamelor minore, fără a găsi o soluție pentru a-l ține sub control.
„Întâlnesc săptămânal la maternitate, mame adolescente. De multe ori și mama și tatăl sunt minori. Din păcate, de multe ori, vin cu profesoarele la maternitate, în speranța că le vor ajuta să întrerupă sarcinile. Din păcate nu se poate fără părinți. Au mai multă încredere în profesorii de la școală decât în părinte” mai spune Anca Bălășoiu, moașă, Doctor în Științe Medicale.