Insuficiența ovariană prematură este o condiție medicală care afectează din ce în ce mai multe femei. Se caracterizează printr-o disfuncție la nivelul ovarelor care nu mai funcționează corect. Pacientele se confruntă cu întârzieri ale menstruației, iar acest simptom le trimite la medic.
„Este o afecțiune definită printr-o disfuncție ovariană apărută înainte de vârsta de 40 de ani. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ovarele nu mai funcționează corect. În mod normal, într-un ciclu ovulator normal, apare un folicul evolutiv și apare ovulația. La aceste paciente cu insuficiență ovariană prematură, pentru simplu fapt că ovarele nu mai au aceeași activitate, apare o întârziere a menstruațiilor” a explicat Dr. Iulia Zamfir, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializare în FIV la Regina Maria Fertility Institute, fostă Columna.
Lipsa menstruației, principalul simptom
Multe femei află că suferă de insuficiență ovariană prematură în momentul în care se declanșează simptomele bolii. Cel mai frecvent simptom este generat de întârzierea menstruației.
„Unul dintre diagnosticele pentru această insuficiență ovariană prematură sunt menstrele neregulate, adică pacienta ne spune că are intervale între menstruații de minim 3, 4 luni, iar ulterior noi diagnosticăm și o problemă paraclinică. Adică valori ale estradiolului scăzute și un FSH-LH mare” mai spune Dr. Iulia Zamfir, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializare în FIV la Regina Maria Fertility Institute, fostă Columna.
Întârzierea menstruației este un simptom întâlnit și în cazul menopauzei precoce. Pacientele sunt astfel sfătuite să ceară sprijinul medicilor specialiști.
„Diferența dintre insuficiența ovariană prematură și menopauza precoce este subtilă, dar cu toate acestea există diferență între aceste probleme. Menopauza este atunci când trec 12 luni fără menstruație, iar acele femele cu diagnosticul cu menopauză precoce nu mai au capacitatea de a obține o sarcină naturală. În schimb pacientele cu insuficiența ovariană prematură își pot menține fertilitatea, dar cu o rată mai mică și cu dificultăți” a mai spus Dr. Iulia Zamfir, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializare în FIV la Regina Maria Fertility Institute, fostă Columna.