Rolul laboratoarelor de toxicologie din cadrul Serviciilor Județene de Medicină Legală și al celui din cadrul INML „Mina Minovici” este important pentru determinarea prezenței substanțelor psihoactive în corpul șoferilor suspectați că s-ar fi urcat la volan după ce le-au consumat. Din păcate, multe astfel de laboratoare au nevoie de aparatură modernă pentru analize de precizie, iar banii încă sunt așteptați.
„S-au făcut promisiuni foarte multe, s-a discutat la nivel politic înalt, adică la nivel de Guvern al României, de achiziții într-un cuantum fabulos, adică 40 de milioane de euro, bani cu care trebuiau fie dotate numeroase Servicii Județene și laboratoare de la Institutul de Medicină Legală. S-au dat termene peste termene de concretizare, a venit și OUG nr. 84 care a adus o nouă presiune publică și, din nou, noi declarații. Totul este în aceeași fază de proiect, nici măcar declarații nu s-au mai dat” spune dr. Gabriel Gorun, vicepreședinte al Societății de Medicină Legală din România și medic primar medicină legală în cadrul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”.
Aparate achiziționate în regim propriu
În așteptarea fondurilor, unele Servicii Județene de Medicină legală din țară au făcut demersuri pentru a-și dota, cu forțe proprii, laboratoarele de toxicologie.
„Aș spune că s-au mai îmbunătățit lucrurile, pentru că managerii care s-au gospodărit mai bine, au reușit ca din fonduri proprii să-și achiziționeze singuri în laboratoarele lor câte un aparat și au reușit să creeze niște laboratoare de nivel decent” mai spune dr. Gabriel Gorun, vicepreședinte al Societății de Medicină Legală din România și medic primar medicină legală în cadrul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”.
Un sistem cu probleme
Deși au beneficiat de fonduri pentru dotări, centrele mici care și-au dotat laboratoarele de toxicologie au însă o adresabilitate scăzută, prin comparație cu cele mari unde nu există aparatură, dar solicitările sunt mult mai mari pentru efectuarea unor astfel de analize.
„Problema este că așa cum și proiectul, marele proiect al Ministerului Sănătății, dar și modalitatea aceasta în care s-a putut upgrada sistemul de toxicologie medico-legal prin achiziții punctuale în fiecare județ, nu este cea mai recomandată din punct de vedere toxicologic strategic. Se creează mici laboratoare care au capacități limitate, dar ce este cel mai rău, creează un flux de analize redus, pentru că sunt județe cu foarte puține solicitări, ceea ce crește prețul de analiză. Pe de altă parte calitatea testului toxicologic poate fi fragmentată. Ideal ar fi să existe câteva centre mari, de referință, care să aibă și posibilitatea exhaustivă de analiză, mai ales în cazurile deosebite” mai spune dr. Gabriel Gorun, vicepreședinte al Societății de Medicină Legală din România și medic primar medicină legală în cadrul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”.