Radioterapia este o metodă de tratament a bolilor oncologice. În unele cazuri, această terapie poate provoca dezechilibre la nivelul glandelor endocrine, precum tiroida. Astfel de probleme pot apărea în cazul pacienților diagnosticați cu diferite forme de cancer în sfera ORL.
„Da ea poate fi afectată la pacienții oncologici în funcție de tipul de terapie folosită. Cred că cel mai mult este afectată de radioterapie, chimioterapia în mai mică măsură. Este vorba despre radioterapia aplicată pacienților care au suferit boli oncologice în zona feței și a capului, unde este prescrisă radioterapia” susține dr. Theodor Mustață, medic specialist endocrinolog, Centrul Medical Neolife.
Cea mai des întâlnită complicație pe care o poate provoca radioterapia asupra glandei tiroide o reprezintă hipotiroidismul. De aceea, este necesar ca pacienții oncologici să fie monitorizați și de un medic endocrinolog.
„Complicația care poate să apară, poate, la jumătate din pacienți este un hipotiroidism. Adică tiroida funcționează mai lent. Iar asta înseamnă deficit de hormoni, totul se încetinește. Hormonii tiroidieni controlează toate metabolismele din organism, fără ei totul e cu încetinitorul. Scad bătăile inimii, tranzitul intestinal se încetinește, pacienții hipotiroidieni sunt mai lenți chiar și în gândire, în exprimare” mai spune dr. Theodor Mustață, medic specialist endocrinolog, Centrul Medical Neolife.