Intervenția chirurgicală reprezintă, cel puțin în acest moment, cel mai eficient tratament de îndepărtare a pietrelor la fiere. Este necesar să ne adresăm medicului după primul episod de colică biliară.
„Au fost studii care au vrut să vadă dacă se administrează un anumit medicament, ce se întâmplă cu pietrele. Din păcate, pentru că nu este o problemă neapărat mecanică, ci una chimică, chiar dacă ele s-au redus în dimensiuni, ulterior iarăși au ajuns la dimensiunile inițiale sau chiar mai mari. Astfel, odată ce am avut un episod de colică biliară, majoritatea pacienților dezvoltă și alte episoade, de cele mai multe ori cu complicații. Atunci, le sugerăm pacienților să facă operația cât încă nu este urgență chirurgicală” a explicat dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală, Doctor în Științe Medicale, invitat al emisiunii „Doctor Medika”.
Intervenția chirurgicală trebuie realizată în cel mai scurt timp, pentru a evita eventualele complicații care pot apărea odată cu evoluția bolii.
„Recomandăm operația cât încă nu apare urgența chirurgicală din mai multe motive. Sunt complicații care au legătură cu boala, dar și complicații care țin de actul chirurgical. Pentru că , din cauza inflamației colecistului, structurile din jur devin aderente și pot fi lezate în timpul operației. Cel mai frecvent se întâmplă leziuni de cale biliară” a explicat dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală, Doctor în Științe Medicale, invitat al emisiunii „Doctor Medika”.