Deși tot mai dese, nașterile înregistrate în rândul mamelor minore nu sunt monitorizate de medic. Fetele ajung la spital fie în cazul unei urgențe medicale, fie în momentul în care trebuie să-și aducă pe lume copiii. Din cauza procedurilor care implică și organele judiciare, multe dintre ele refuză să-și reclame sarcina pentru a nu da explicații oamenilor legii.
„Majoritatea pacientelor ajung în ultimul trimestru de sarcină, dacă nu direct la naștere, pentru că și-au dat seama, pentru că și-au dat seama că noi fiind obligați să anunțăm aceste abuzuri organelor de poliție, evită să își declare sarcina. Într-adevăr, în cazul complicațiilor din primul trimestru, vin și ele cu sângerări pentru că este o situație de urgență și au nevoie de îngrijiri medicale” susține dr. Andrei Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, la Spitalul Județean de Urgență Călărași, invitat în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”.
Probleme medicale nediagnosticate
Multe dintre mamele minore nu-și monitorizează sarcina, iar astfel nu sunt luate în evidența unui medic. Această situație prezintă un risc atât pentru mame, cât și pentru copiii lor. Ajunse la spital, medicii nu au un istoric medical al viitoarelor mame și trebuie să găsească soluții terapeutice pentru a elimina orice risc.
„În primul rând sentimentul pe care noi îl avem este că responsabilitatea asupra pacientului este în totalitate a noastră, din momentul în care pacientul ne-a intrat în cabinetul de consultații. În cazul nostru nu vorbim de un singur pacient, ci de doi. Lucrăm împreună cu colegii de la Neonatologie, pentru că ei sunt medicii care preiau nou-născutul… Uu avem informații, pacientele nu-și cunosc data ultimei menstruații care reprezintă un repera în stabilirea vârstei de gestație din punct de vedere cronologic…De aici putem avea riscuri de prematuritate, nu cunoaștem dacă pacientele au istoric medical, infecții în antecedente, intervenții chirurgicale în antecedente. Toate aceste aspecte contează pentru că pot crea o vulnerabilitate atât pentru mama cât și pentru copil, iar toată această responsabilitate este pe umerii medicilor” mai spune dr. Andrei Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, la Spitalul Județean de Urgență Călărași.