Indicele de Masă Corporală reprezintă un indicator de referință în ceea ce privește diagnosticarea bolilor metabolice. Pe baza calculării lui putem depista obezitatea, o boală care este considerată un factor de risc în cazul multor afecțiuni cronice.
„Obezitatea este atunci când Indicele de Masă Corporală (IMC-ul) depășește 30 de kilograme pe metrul pătrat. Fiecare persoană poate să-l calculeze. El se calculează împărțind greutatea la pătratul înălțimii. Sunt și pe internet tot felul de formule” susține dr. Bogdana Bănescu, medic primar chirurgie generală, Ponderas Academic Hospital.
Datorită evoluției metodelor de diagnostic, medicii, pe lângă IMC, iau în calcul și alți parametrii atunci când evaluează clinic un pacient care are predispoziție pentru obezitate sau care se confruntă deja cu această problemă medicală.
„Dar aceasta este discuția care era acum câțiva ani. Nu contează doar Indicele de Masă Corporală. Pe măsură ce medicina a evoluat, pe măsură ce noi am constatat cât de multe diferențe sunt între pacienții cu același IMC dar distribuția țestului adipos cu totul alta, atunci ne-am dat seama că importante sunt și alte repere și aici ne referim la circumferința taliei sau a șoldurilor se pot face rapoarte între ele” mai spune dr. Bogdana Bănescu, medic primar chirurgie generală, Ponderas Academic Hospital.