Diastazisul mușchilor drepți abdominali reprezintă o problemă medicală ale cărei consecințe pot pune în pericol viața persoanelor care se confruntă cu ea. Medicii susțin faptul că bărbații care fumează sunt predispuși la o astfel de complicație.
„Surplusul de greutate și bineînțeles predispoziția genetică, din cauza căreia acele fibre de colagen care nu rezistă la presiunea intra abdominală. Cel mai frecvent, la bărbați ca și cauză secundară este fumatul, pentru că provoacă această tuse persistentă cronică și, totodată, tendința la constipație” a explicat, la „Doctor Medika”, dr. Marina Dumitraș, medic primar chirurgie generală, Doctor în Științe Medicale.
Metode de diagnostic pentru diastazisul mușchilor abdominali
Principala metodă de diagnosticării diastazisului mușchilor abdominali o reprezintă ecografia abdominală. În urma acestei explorări, medicii descoperă care este distanța dintre mușchii abdominali și linia mediană.
„În afară de ecografia de părți moi nu avem nevoie de alte investigații. Ecografia ne măsoară corect diastazisul și știm exact distanța dintre mușchii drepți abdominali pe o parte și pe cealaltă, față de linia mediană. Astfel, dacă sunt probleme vom ști cum să reconstruim perfect acest perete abdominal anterior” mai spune dr. Marina Dumitraș, medic primar chirurgie generală, Doctor în Științe Medicale.
Mai mult decât atât, în anumite situații, medicii pot efectua și un examen Computer Tomograf (CT), mai ales dacă pacientul are o hernie ombilicală încarcerată.
„Există situații speciale în care nu ne este suficientă această ecografie de părți moi și atunci când ne regăsim în situația în care avem o hernie ombilicală încarcerată sau chiar ștrangulată. Atunci avem nevoie de un computer tomograf, efectuat chiar cu substanță de contrast, de abdomen și pelvis, ca să vedem ce se întâmplă în vecinătatea acestei hernii, ce conține sacul herniar, dacă este afectată vascularizația acelui segment de intestin din sacul herniar, ca noi să pregătim intervenția în sensul de a ne gândi cum să pregătim mecanic colonul sau intestinul subțire, adică să-l golim, pentru că este o situație complexă din cauza căreia va trebui să facem o rezecție” mai spune dr. Marina Dumitraș, medic primar chirurgie generală, Doctor în Științe Medicale.