(VIDEO) CAUZELE FRECVENTE ALE BALONĂRII ȘI CUM FACI SĂ LE EVIȚI. Dr. Laura Ene îți prezintă câțiva pași esențiali

Balonarea, senzația neplăcută pe care o resimțim când stomacul nostru este plin, apăsând cu presiune asupra celorlalte organe, poate avea cauze diferite: medicale, funcționale sau alimentare.

Dacă este de vină o cauză medicală atunci ne putem gândi la paraziți intestinali, pe care îi putem descoperi prin analize specifice, o gastrită sau un dezechilibru al florei intestinale. Mai poate fi și semnalul unei intoleranțe la lactoză sau, dacă e persistentă, balonarea poate anunța afecțiuni mai grave precum cele hepatice, digestive, renale, pancreatice sau genitale. În acest caz, se impune vizita la medic pentru un diagnostic.

Atunci când vorbim despre cauzele funcționale ale balonării, trebuie să ne gândim la mese luate în grabă sau neregulate, lipsa de mișcare și de hidratare, alegerile alimentare nepotrivite (mai ales  la femei în timpul menstruației). O altă cauză poate fi sindromul de intestin iritabil, apărut în perioade stresante.

Cauzele alimentare ale balonării sunt cele mai simple și sunt urmarea unor asocieri nepotrivite. Iată câteva greșeli alimentare care pot produce balonare!

  • fibrele consumate în exces;
  • mâncarea de tip fast-food, chipsuri, foietaje;
  • îndulcitorii artificiali în exces;
  • alimente grase, mezeluri, tocături;
  • băuturi carbogazoase.

Dacă este vorba despre cauze alimentare ale balonării, există câteva reguli care trebuie respectate în alegerea meselor zilnice. Dr. Laura Ene, specialistul Medika TV în nutriție, are un set de recomandări, foarte simplu de urmat, pentru evitarea balonării.

Categorii: Sfatul specialistului
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea