Tot mai mulți tineri din România sunt expuși consumului și dependenței de droguri. Motivele pentru care ajung ca viețile lor să fie furate de substanțele interzise sunt multe. Fie că vor să facă parte dintr-un grup, fie că sunt tratați cu indiferență de către părinți atunci când au nevoie de ei, aceștia aleg să pășească pe un drum care le distruge orice șansă de a avea o viață normală.
„Să știți că sunt foarte multe motive pentru care tinerii apelează la droguri, unul dintre cele mai importante fiind acela că ei consideră că prin droguri se reglează emoțional. E un fel de automedicație, pe care singuri și-o fac, pentru a scăpa de anxietate, de depresie” a explicat Bianca Poptean, psiholog și realizator Medika TV, în cadrul emisiunii „Medika Antidrog”.
Anturajul, factor de risc pentru consumul de droguri
Totodată, psihologii pun consumul de droguri pe seama alegerii anturajelor nepotrivite. Mulți copii ajung să devină consumatori și, ulterior, dependenți de droguri din dorința de a aparține unui grup. Astfel, pentru a face parte din acel anturaj, ei trebuie să demonstreze că pot accepta regulile grupului, chiar dacă ele se referă la consumul de droguri.
„Un alt motiv este presiunea grupului. Este foarte important anturajul și este o teorie care a apărut în anii 90 potrivit căreia foarte mulți tineri ajung să fie dependenți de droguri pentru că vor să fie acceptați de anturaj și este ca un fel de ritual de acceptare. Să poată să facă să facă și ei parte din acel anturaj” susține Bianca Poptean, psiholog și realizator Medika TV.
Rolul important al familiei
Pentru a preveni consumul și dependența de droguri rolul părinților este esențial. Copiii au nevoie de validarea și sprijinul adulților pentru a nu se mai simți singuri și pentru a căuta înțelegerea și acceptarea în anturaje periculoase.
„Este important să-și ia validarea de undeva și ar fi minunat să o ia de acasă de la părinți. Însă ce am mai vorbit și eu cu tinerii prin cabinet, atunci când există un părinte critic, atunci când ei nu creează un atașament securinzat cu copiii, este o teorie a atașamentului fantastică ce ne spune că felul în care părinții reușesc să se conecteze cu copiii lor, reușesc să le împlinească nevoile, printre cele de siguranță și acceptare, se numără cea de validare. Dacă părinții reușesc să facă asta, copiii dezvoltă un atașament securizant și atunci nu mai au nevoie să se ducă către anturaj și să caute validare în exterior” a mai spus Bianca Poptean, psiholog și realizator Medika TV.