(VIDEO) Cât timp ne ocupăm numai de pacienți COVID-19, alți români cad secerați pe stradă. Pentru ei cine strigă?

Transformarea unora dintre spitale în unități de suport pentru tratarea cazurilor de COVID-19 generează adevărate drame. Un caz concret care întărește această idee, dar și strigătul disperat al pacienților care, în unele cazuri, au ajuns să se poată îngriji doar la medicii de familie, este cel al unui bărbat din Râmnicu Sărat, care a pierit sub privirile trecătorilor. În acest oraș, spitalul a fost transformat în unitate de suport pentru bolnavii cu COVID-19, iar bolnavii negativi la această infecție au rămas doar cu varianta de a merge la medicul de familie ori de a ajunge la Spitalul Județean Buzău, la 30 zeci de km distanță. Edilul orașului Rm. Sărat face apel la autorități să deschidă cabinetele din ambulatoriul Spitalului Municipal, pentru că altfel alți oameni vor muri ori starea lor de sănătate a bolnavilor va avea serios de suferit.

Transformarea Spitalului Municipal Rm Sărat în spital de suport pentru pacienții COVID-19 a creat o situație cel puțin îngrijorătoare. Locuitorii municipiului Rm. Sărat dar și din comunele din jur, care  apelau la serviciile medicilor din Spitalul Municipal, nu mai au acces în cabinetele din Ambulatoriul unității medicale. Practic, în această perioadă, rîmnicenii diagnosticați cu alte afecțiuni decât coronavirus nu mai pot fi consultați de medicii care le supravegheau starea de sănătate. O situație care afectează sute de persoane și care ar putea genera adevărate tragedii.

De altfel, luni, la Rîmnicu Sărat, un bărbat și-a pierdut viața pe stradă, sub ochii trecătorilor. Bărbatul s-a prăbușit dintr-o dată la pământ și acolo a stat minute bune până la sosirea medicilor de la Ambulanță. Martorii spun că salvarea ar fi ajuns la 40 de minute de la primul apel, dar și că totul s-ar fi întîmplat la câteva sute de metri de spital, destinat, însă exclusiv, cazurilor de COVID.

În cele din urmă, omul nu a mai putut fi salvat. Nu se știe cauza morții sale, necropsia urmând să arate ce s-a întâmplat. Însă, poate bărbatul respectiv ar fi avut o șansă la viață dacă ar fi ajuns rapid pe mâinile medicilor specialiști.

Tragedia a readus pe tapet problemele generate de închiderea Ambulatoriului de la Spitalul Rm Sărat pentru pacienții non-Covid.

Primarul municipiului, Sorin Cîrjan, spune că a cerut deja Ministerului Sănătății deschiderea cabinetelor din ambulatoriul spitalului, însă nu a avut nici un răspuns. După ce un om a murit în stradă, edilul s-a adresat din nou autorităților centrale, solicitând revizuirea ordinului prin care ambulatoriul a fost închis pentru a da posibilitatea tutuor râmnicenilor să beneficieze de servicii medicale de specialitate, la momentul potrivit. Este nevoie urgent de redeschiderea Ambulatoriului pentru că rîmnicenii au rămas la acest moment doar în grija medicilor de familie, arată primarul Sorin Cîrjan.

”Am trimis o nouă adresă Ministerului Sănătății solicitându-i domnului ministru, Nelu Tatăru să deschidă Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Municipal Râmnicu Sărat! Am aflat, cu stupoare, împrejurările în care un om a murit. Poate ar fi avut o șansă la viață dacă un întreg sistem de sănătate nu ar fi obsesiv direcționat spre lupta cu COVID-19. Am atras atenția în multe rânduri celor care decid astăzi soarta românilor, vorbind despre sănătăte și viață. Este nedrept și frustrant pentru municipiul nostru și altele, asemenea nouă, în care se petrec drame din cauza faptului că serviciile medicale au fost, practic, confiscate! Poate este prea puțin un om, fie el și primarul unei localități ca să poată influența o decizie, însă astăzi nu mă voi mai limita doar la demersuri oficiale! În “România Normală” în care trăim, nu este normal ce se întâmplă!”, transmite primarul din Râmnicu Sărat.

Problema locuitorilor din Râmnicu Sărat este și problema altor locuitori din zone în care spitalele au fost transformate în unități exclusiv pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, oamenii fiind în situația de a merge la medicul de familie, ori să pornească la drum, către spitale din alte zone, unde pot fi primiți și îngrijiți.

Ți-ar putea plăcea

De interes