Foarte mulți pacienți au impresia că, odată montate, implanturile dentare pot ține o viață. În realitate nu este chiar așa, pentru că, în anumite situații, ele ar putea fi înlocuite.
„Implanturile dentare pot fi înlocuite. Sunt situații în care este necesar să le înlocuim ca de exemplu în cazul unei infecții apărute la nivelul osului din jurul implantului. Pacientul fie nu a sesizat, fie a lipsit de la controalele regulate și nu ai cum să acționezi într-o fereastră de timp care să-ți permită ca situația să fie reverisibilă, astfel încât apare o inflamație și printr-un tratament local și unul general să creezi condițiile pentru ca lucrurile să intre în normal. Dacă este necesar să înlocuim un implant, fără discuție, de cele mai multe ori sunt soluții” a explicat, la „Doctor Medika”, dr. Matei Trăistaru, medic stomatolog, specialist în chirurgie dento-alveolară.
Periimplantita, boala implanturilor
Una dintre problemele care pot apărea la nivelul implanturilor sunt infecțiile. Aceste infecții poartă numele de periimplantită și au o manifestare similară cu cea a bolii parodontale, în care gingiile se inflamează, iar dinții încep să se miște, deși la prima vedere par sănătoși.
„Mulți pacienți se întreabă cât de mult stau implanturile în gură? Am pacienți care stau cu implanturile de 19-20 de ani. Pot să apară în schimb și probleme cu infecțiile. Periimplantita se cheamă această problemă. Până la un punct lucrurile sunt reversibile, cureți locali, pui niște os, închizi și acolo crește osul la loc. Dacă lucrurile sunt mult mai avansate, atunci trebuie înlocuit implantul” mai spune dr. Matei Trăistaru, medic stomatolog, specialist în chirurgie dento-alveolară.
Tocmai de aceea este bine să mergi la medic dacă, după montarea implanturilor, apar simptome precum umflarea și înroșirea gingiilor în jurul implantului, prezența unui gust neplăcut în gură, durere sau sensibilitate a gingiei, în jurul implantului.