VIDEO Când este utilă genetica medicală? Medic specialist: „Genetica are o mare întrebuințare”

Genetica medicală ne ajută să prevenim boli sau să descoperim tratamente eficiente pentru anumite afecțiuni. Testele genetice sunt de mai multe tipuri și au indicații diferite.

„Într-adevăr nu suntem în momentul în care trebuie să facem orice test genetic de rutină. Prima indicație ar fi pentru diagnostic, pentru o persoană afectată, o persoană cu o anumită simptomatologie. Urmează apoi testarea de predispoziție sau de risc, fie că vorbim de cancere ereditare, sau testele de carrier screeing pentru cupluri, pentru a vedea dacă partenerii sunt purtători ai anumitor mutații ale unor gene, ce pot fi asociate cu afecțiuni transmisibile precum fibroza chistică sau atrofia musculară spinală” a explicat, la „Doctor Medika”, dr. Anca Neacșu, medic specialist genetică medicală – Clinica Helixomic.

Tratament potrivit cu ajutorul geneticii medicale

Totodată, datorită geneticii medicale poate fi stabilit un tratament pentru o anumită patologie. De asemenea, genetica medicală poate spune dacă anumite medicamente prescrise pot avea reacții adverse puternice pentru pacientul căruia i-au fost recomandate.

„De asemenea, genetica poate fi indicată pentru a stabili tratamentul cel mai potrivit sau de a evita anumite tratamente cu risc crescut de reacții adverse, pentru unii pacienți cum sunt cei oncologici sau cu boli cardiovasculare” a mai spus dr. Anca Neacșu, medic specialist genetică medicală – Clinica Helixomic.

Câte tipuri de teste genetice există?

Potrivit specialiștilor, există mai multe tipuri de teste genetice, fiecare având scopuri și funcții diferite. Important este motivul pentru care efectuăm un test genetic și ce rezultat dorim să obținem

„Testele genetice sunt de mai multe tipuri în funcție de scop și de indicație. Dacă avem o suspiciune pentru ceva foarte specific, putem să recomandăm un test genetic țintit, fie pe o genă sau o mutație sau pe o categorie de afecțiuni. Dacă, în schimb, este mai neclar putem să mai recomandăm teste genetice extinse precum secvențierea genomului” a mai spus dr. Anca Neacșu, medic specialist genetică medicală – Clinica Helixomic.

Categorii: Exclusiv, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea