Tot mai multe statistici arată faptul că incidența cancerului colorectal este foarte crescută la nivelul țării noastre. Din păcate, România nu dispune de un program de screening astfel încât investigațiile preventive să poată reduce numărul de cazuri diagnosticate anual.
„Din păcate cancerul colorectal reprezintă primul cancer ca frecvență în România, la bărbați este al treilea ca frecvență, iar la femei al doilea. Pre total reprezintă cam 13500 de cazuri anual cu o mortalitate destul de mare, cam de 36 de persoane la 100.000 de locuitori” susține dr. Bogdan Popescu, medic primar chirurgie generală, Spitalul Euroclinic, parte a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.
Pentru ca incidența să fie mai scăzută, este nevoie ca pacienții să beneficieze de prevenție medicală. Din păcate, în lipsa unui program național de screening, prevenția este greu de realizat.
„Necesită un program de screening național. Demersurile în acest sens au început de anul acesta, până atunci toate aceste controale intră în responsabilitatea fiecărui medic și a fiecărui pacient de a respecta indicațiile medicului” mai spune dr. Bogdan Popescu, medic primar chirurgie generală, Spitalul Euroclinic, parte a Rețelei Private de Sănătate Regina Mari.
Acest program de screening implică realizarea unor investigații de rutină, ce permit monitorizarea mai atentă a stării de sănătate a pacienților.
„Programul de screening ar trebui să includă un test din materiile fecale prin care trebuie să depistăm anumite sângerări și în urma acestui test ar trebui să fie efectuată și o colonoscopie. Acest examen ar trebui realizat în jurul vârstei de 40 de ani, în cazul persoanelor care au antecedente în familie, și peste 45 de ani, în cazul celor fără antecedente. Iar această colonoscopie ar trebui repetată din 5 în 5 ani” mai spune dr. Bogdan Popescu, medic primar chirurgie generală, Spitalul Euroclinic, parte a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.