Cancerul colorectal este o afecțiune oncologică ce poate fi tratată, dacă este descoperită la timp. Din păcate, tot mai mulți români își pierd viața din cauza acestei boli, pentru că ajung la medic prea târziu.
Statistic, România se află pe primele locuri la nivel european în ceea ce privește incidența deceslor provocate din cauze tratabile. La rândul său cancerul colorectal, boală care poate fi tratată, generează multe decese anual în țara noastră.
„România, la nivelul Uniunii Europene, ocupă locul 1 la decese din cauze tratabile. Este cu atât mai regretabil, cu cât cancerul colorectal este pe locul 2. Și când spun asta vreau să înțeleagă toată lumea că deși vorbim despre un diagnostic de neoplazie, de o boală care pare incurabilă, cancerul colorectal, dacă este depistat în stadii incipiente, are o rată de supraviețuire la distanță, foarte bună. Practic, dacă este depistat în stadiul 1 sau stadiul 2, de cele mai multe ori, putem vorbi de vindecare” susține dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurg, supraspecializare în chirurgie oncologică.
Pacienții ajung prea târziu la medic
Controalele periodice efectuate de pacienți ar putea face ca aceste statistici să scadă. Din păcate, pacienții ajung prea târziu la medic. Recomandarea medicilor este către prevenție, iar pacienții sunt sfătuiți să efectueze periodic analize medicale.
„Din păcate cancerul colorectal, la fel ca și alte tipuri de cancer, are o evoluție silențioasă. Și atunci când încep să apară primele semne ale bolii, de exemplu tublurările de tranzit, apar când boala este mai avansată. Pacienții trebuie să înțeleagă ce e de făcut să nu se ajungă într-un stadiu avansat” mai spune dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurg, supraspecializare în chirurgie oncologică.