Pentru pacienții cu scleroză multiplă un astfel de diagnostic este greu de gestionat din punct de vedere psihologic și emoțional. Deși în România există acces la tratamentele specifice, suportul psihologic oferit bolnavilor nu este prevăzut în protocoale. Astfel, dacă au nevoie de îndrumarea unui astfel de specialist, pacientul trebuie să se descurce singur.
„Având în vedere că vorbim de o boală atât de complexă, cum este scleroza multiplă, este nevoie să o abordăm holistic şi atunci echipa medicală trebuie să fie formată din medici de diverse specialităţi şi trebuie avut în vedere şi suportul psiho-emoţional. Din păcate, la noi, psihologul nu este văzut ca membru al acestei echipe şi de multe ori pacienţii trebuie să plătească singuri şedinţele de psihoterapie”, a declarat psihologul Delia Dumitru.
Suportul psihologic ar trebui asigurat încă de la primele investigații medicale, având în vedere faptul că pacienții parcurg un drum foarte lung până când descoperă faptul că suferă de scleroză multiplă.
„Toți pacienții descriu un parcurs foarte lung şi anevoios până în momentul în care sunt diagnosticaţi cu această afecţiune neuro-degenerativă” mai spune psihoterapeutul Delia Dumitru.