Dacă în trecut medicii constatau o prevalență mai ridicată a bolilor endocrine în rândul femeilor, astăzi specialiștii descoperă faptul că foarte mulți bărbați suferă de astfel de afecțiuni. Din păcate, pacienții dezvoltă forme grave de boală.
„Cazuistica endocrină la bărbați a crescut foarte mult. Noi eram obișnuiți să tratăm prioritar femei și țin minte, la Institutul Parhon, unde eu am făcut Rezidențiatul, erau 4 saloane, 3 de femei și unul de bărbați, și nici acesta nu era plin mereu. Astăzi, patologia este egală. Eu am un număr egal de pacienți de sex masculin și feminin internați, ceea ce dă peste cap toate cunoștințele noastre despre incidența mai crescută a bolilor endocrine la femei„ a explicat prof. univ. dr. Diana Loreta Păun, medic primar endocrinolog, invitată în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”.
Boala are forme severe
Afecțiunile endocrine diagnosticate în cazul bărbaților au forme foarte severe. Acestea pot afecta întreg sistemul endocrin și pot provoca forme grave de cancer.
„Din nefericire, cazurile care apar la bărbați sunt foarte severe. Am avut și cancere adrenale diagnosticate. Astăzi le diagnosticăm mai ușor pentru că tomografia computerizată, RMN-ul au devenit investigații frecvente pe care pacienții le solicită și le fac, noi depistăm foarte des tumori adrenale. Le numim incidentaloame, pentru că le descoperim incidental. Aceste incidentaloame pot fi cancere, pot fi feocromocitoame. Pot fi și adenoame cuminți care practic nu supără dar, în general depistarea unei tumori la nivelul glandei suprarenale trebuie investigate amănunțit” a mai spus prof. univ. dr. Diana Loreta Păun, medic primar endocrinolog.