Chirurgia robotică începe să câștige tot mai mult teren în fața celei laparoscopice, datorită beneficiilor pe care le are. Intervenții realizate cu ajutorul roboților pot fi utilizate și în cazul cancerelor din sfera uro-genitală. De exemplu, cu ajutorul robotului medical, pot fi păstrați rinichii unui pacient diagnosticat cu cancer renal.
„Dacă sunt descoperite în timp util aceste tumori pot fi extirpate doar ele și poți păstra rinichiul. Poți astfel vindeca pacientul păstrându-și ambele unități renal și sunt din ce în ce mai frecvente astfel de intervenții. Aceasta este o altă operație relativ frecvent întâlnită, dacă ne uităm și pe cazuistica noastră. Operația se numește nefrectomie parțială. Sunt și cazuri cu tumori bilaterale și atunci evident că păstrarea rinichilor e esențială” a explicat, la „Doctor Medika”, dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog.
Mai mult decât atât, chirurgia robotică și-a dovedit eficiența și în cazul tumorilor vezicale agresive. Din cauza acestei afecțiuni, vezica urinară trebuie extirpată, iar prin chirurgia robotică, pentru că utilizează tehnici minim invazive, riscurile post operatorii devin mult mai mici.
„O ultimă cazuistică în care utilizăm chirurgia robotică sunt tumorile vezicale agresive, care penetrează toate structurile vezicii urinare și care necesită extirparea vezicii urinare. Extirparea este o operație grea, este o operație mare, cu un șoc important pentru pacient și cu cât o faci mai minim invaziv, cu atât reduci riscurile de complicații” a mai spus dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog.