Sistemul de sănătate permite angajarea asistenților medicali fie că au terminat o facultate, fie că au obținut o diplomă după ce au urmat cursurile unei școli postliceale. Între cele două categorii de asistenți medicali există însă unele diferențe, mai ales din punct de vedere al salarizării.
„Asistent medical poți deveni după ce ai terminat un liceu, ți-ai obținut diploma de bacalaureat și poți să mergi către studii superioare. Asta înseamnă 4 ani de facultate sau dacă ai diplomă de bac, sau nu, poți să mergi către școala postliceală și după 3 ani îți poți lua diploma de calificare în asistență medicală” a declarat, la „Sistemul Medikal”, Carmen Mazilu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor si Asistenților Medicali din România, filiala Municipiului București.
Asistent medical cu facultate sau cu școală postliceală?
Între cele două categorii de asistenți medicali, cei cu facultate și cei cu școală postliceală, există anumite diferențe, mai ales în ceea ce privește salarizarea. Cei din prima categorie au un venit salarial mai mare și, mai mult decât atât, se bucură de o mai mare apreciere din partea pacienților.
„Sunt remunerate diferit. Suntem în aceeași profesie, nu avem atribuții diferite, dar nivelul de studii este plătit diferit. Cei cu studii universitare au un venit mai mare decât cei cu studii postliceale. Feedback-ul din spitalele în care colegii noștri lucrează este că cei care au facultate au o altă comunicare cu pacienții, un nivel de educație ridicat și un nivel de îngrijire al pacientului mult mai ridicat” mai spune Carmen Mazilu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor si Asistenților Medicali din România, filiala Municipiului București.