Dismorfofobia sau teama de defectele corporale are o incidență tot mai mare în zilele noaste. Psihiatrii susțin faptul că pacienții dezvoltă chiar obsesie față de aceste defecte ale corpului care, în multe cazuri, fie nu există, fie sunt nesemnificative.
„Este o tulburare din ce în ce mai frecventă, deși manualul DSM de diagnostic spune că frecvența ar fi una de 2,2%…În realitate, apare la tineri, în perioada de adolescență, până în 18 ani. Aceștia se confruntă cu percepția unui defect fizic care, în realitate, nu există sau este minim. Se poate declanșa o obsesie, pacientul dorind să beneficieze de operații estetice și se pot complica cu forme de depresie până la suicid ” a explicat dr. Maria Roman, medic primar psihiatru, invitată în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.
Deși pare să fie o problemă specifică mai mult adolescentelor, și băieții pot suferi de dismorfofobie. Mai ales cei care merg la sală și sunt nemulțumiți de felul în care arată corpul lor și-și doresc să aibă o masă musculară cât mai mare.
„De asemenea, există dismorfofobia musculară care apare la băieți. Discutăm de o disfuncție în care se percepe faptul că mușchii nu sunt suficient de dezvoltați și se ajunge să se ia tot felul de hormoni, care din punct de vedere psihic, lucrurile sunt date peste cap. Nu au o stimă de sine bună„ mai spune dr. Maria Roman, medic primar psihiatru.