România se alătură altor state ale lumii în cursa pentru obținerea unui vaccin viabil împotriva noului coronavirus (SARS-CoV-2). Țara noastră va finanța cu 3,5 milioane de lei dezvoltarea unui astfel de ser, fondurile fiind alocate prin Ministerul Educației și Cercetării. Instituția guvernamentală a lansat, în primăvară, apelul de proiecte, punând la dispoziție fondurile necesare pentru dezvoltarea, în țara noastră, unui vaccin împotriva noului coronavirus (SARS-CoV-2). La două luni distanță de la comunicarea publică a fost desemnat și proiectul de cercetare pe care statul român, prin Ministerul Educației și Cercetării, îl va finanța. Este vorba despre vaccinul dezvoltat la Timișoara, de către OncoGen, proiect care va continua în parteneriat cu cercetătorii de la Institutul Cantacuzino.
Cercetătorilor din Timișoara le va fi oferită suma de 3,5 milioane de lei pentru a realiza vaccinul, care a primit deja recunoașterea din partea Organizației Mondiale a Sănătății și Guvernului Marii Britanii. Reprezentanții OncoGen au anunțat pe rețelele de socializare faptul că serul, creat inițial în laboratoarele din Timișoara, va fi dezvoltat cu sprijinul Institutului Național Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”: „Centrul OncoGen a semnat un acord de colaborare cu Institutul Cantacuzino, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară «Cantacuzino» . Împreună facem tot posibilul pentru a dezvolta producția de vaccinuri în România, inclusiv a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Centrul OncoGen. Avem convingerea că Institutul Cantacuzino poate contribui substanțial la materializarea acestor obiective prin reînceperea producției de vaccinuri”.
Vaccinul produs la Timișoara va fi administrat intranazal, fie sub formă de picături, fie prin pulverizare.
O cursă de 18 luni
Invitat în emisiunea„Medika Special”, Prof. Univ. Dr. Ioan Mircea Popa, microbiolog în cadrul Institutului „Cantacuzino” a explicat care este partea de contribuție a Institutului la cercetarea pentru obținerea vaccinului. Activitățile, așa cum au fost programate prin proiectul propus spre finanțare, urmează să înceapă foarte curând. „Proiectul trebuie să înceapă repede pentru că una dintre condiții a fost ca proiectul să se desfășoare pe o durată de 18 luni. Eu aș spune că e un pas foarte important, pentru că în general orice colaborare și orice situație în care instituții ale statului român vin împreună și pun umărul împreună pentru realizarea unui scop comun sunt lucruri care merită lăudate” a declarat Prof. Dr. Ioan Mircea Popa.
Există și voci care arată că cercetarea trebuia începută mai devreme, iar colaborarea, extinsă și la alte instituții ale statului român. „Eu cred că e un pas care trebuia făcut de mult mai multă vreme și cred că este un pas pe care atât domnul profesor Păunescu, cât și Institutul Cantacuzino trebuia să-l inițieze atunci când a existat prima oară ideea. De ce spun treaba aceasta? Pentru că la nivel mondial există o competiție, dar și o solidaritate în dezvoltarea de vaccinuri” a declarat dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Ministerului Sănătății, în direct la Medika TV.