Viața pacienților de la un spital din Bârlad, pusă în pericol. Asistentele de la ATI susțin că sunt obligate să facă tranfuzii fără a avea specializare

Asistentele de la secția de Terapie Intesivă, din cadrul spitalului de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad susțin că sunt obligate de conducerea secției să facă transfuzii, deși nu au o specializare în acest domeniu. Totul se întâmplă în urma reducerilor de personal de la Unitatea de Transfuzii Sanguine.

Dr. Constantin Gaibu, medic primar Anestezie-Terapie intensivă, a decis, pe 11 august,  să întrerupă colaborarea cu spitalul bârlădean după ce s-a văzut nevoit să lucreze cu personal nespecializat în transfuzii sanguine.

”Nu mai vin la spitalul din Bârlad decât atunci când administrația va fi în stare să asigure condiții de lucru potrivite unui act medical sigur pentru sănătatea și viața pacienților. Eu nu pot și nu vreau să girez transfuzii sanguine efectuate de personal fără competențe,” a declarat dr. Constantin Gaibu, medic primar Anestezie-Terapie intensivă, pentru estnews.ro.

Condiția obligatorie pentru care o asistentă să poată efectua transfuzii este absolvirea unor cursuri de homovigilență, acolo unde învață toate regulile, manevrele și procedurile unui transfer de sânge si plasmă. Cele mai multe asistente de la ATI nu au aceste cursuri, întrucât sarcinile lor de serviciu nu includ și transfuziile sanguine.

Obligația care a căzut pe capul asistentelor fără competențe în transfuzii vine după ce conducerea Secției ATI a decis, împreună cu conducerea Spitalului ”Beldiman”, să reducă personalul Unității de Transfuzii Sanguine (UTS), acolo unde lucrau exclusiv cadre medicale specializate în hemovigilență.

Categorii: Sănătatea în România
Ți-ar putea plăcea