Peste 480.000 de adulți din România suferă de alergie la ambrozie, potrivit unor date ale Ministerului Mediului. Iar cifra se referă la persoane care s-au prezentat la medic și au primit un diagnostic, dar mulți suferă de această afecțiune fără ca măcar să știe.
Pentru ca Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia nu se aplică, anual, alte câteva mii de români devin și ei pacienți după ce își descoperă alergia la această plantă care se găsește pe tot teritoriul țării, în special pe terenurile care nu au fost curățare și îngrijite pentru mai mult timp.
Simptomele alergicilor la ambrozie sunt accese de strănut, ochi roșii și inlăcrimați mai tot timpul după reprize repetate de scărpinat, un nas ca un robinet, senzație de sufocare, strănuturi care dau amețeli teribile. Cine are prin preajmă un alergic la ambrozie știe că e un chin și că medicamentele destinate alergiei nu fac față. Netratată, alergia la ambrozie poate duce la ASTM. Tratamentul pentru una dintre cele mai severe alergii costă aproximativ 1.000 de lei pentru 3 luni si nu e decontat de Casa de Sănătate, iar de multe ori medicamentele necesare nu se găsesc în România.
Mai multe persoane afectate de această formă de alergie și supărate că legea nu se aplică nici de această dată au lansat o pagină de facebook și o campanie de conștientizare a populației cu privire la pericolul reprezentat de această buruiană extrem de invazivă. Lansată în 14 septembrie, pagina Viața fără ambrozie a atras deja aproape 3.000 de like-uri și urmăritori, iar oamenii sunt îndemnați să semnalizeze terenurile invadate de ambrozie, iar până acum au fost deja indicate 700 de zone pe harta ambroziei. Mai multe vedete de televiziune și artiști susțin inițiativa și cer ca legea care îi pedepsește pe proprietarii acestor terenuri să fie aplicată.
https://www.facebook.com/viatafaraambrozie/videos/679054179246880/