Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că va cere, sâmbătă STS și CNCAV să evalueze situația platformei utilizate pentru programarea celor care corespund criteriilor de programare în a doua etapă a vaccinării. Vineri, Vlad Voiculescu a anunțat că a reușit să-și programeze părinții la vaccinare, prin intermediul platformei programare.vaccinare-covid.gov.ro, dar, câteva ore mai târziu a revenit cu o postare pe Facebook: ”Se pare că am evaluat parțial greșit. Am citit câteva sute de comentarii și reacții, am vorbit cu cunoscuți și am încercat să îi ajut pe câțiva cu înscrierea. Dacă pentru mine (și probabil pt. o parte dintre cei cca. 190.000 de oameni care s-au programat cu succes) a fost o chestiune de minute, pentru alții înscrierea a durat ore iar pentru unii a fost pur și simplu imposibil. Mai e mult de muncă. Mâine voi lua legătura cu cei de la STS și CNCAV să văd cum îi putem ajuta. O parte dintre comentariile de aici vor fi transmise de asemenea.”
Sâmbătă dimineața, ministrul Sănătății a declarat pentru știrileprotv.ro că în Capitală şi în Cluj-Napoca nu mai sunt locuri disponibile pentru vaccinare în acest moment, în etapa a doua: “Nu mai sunt locuri disponibile la Bucureşti şi la Cluj. Lucru îmbucurător, din perspectiva faptului oamenii îşi doresc vaccinarea. Problemele noastre sunt acum diferite, nu avem destul vaccin…Soluţia va fi realocarea de doze şi alocarea suplimentară odată cu sosirea unor noi doze în ţară”.
În același context, ministrul Vlad Voiculescu a admis că ar putea fi reduceri ale dozelor care vor ajunge în România, dar că țara noastră are un stoc de rezervă pentru rapel în cazul persoanelor care au făcut prima doză.
Compania Pfizer a transmis, vineri, mai multor guverne europene că va exista o încetinire a livrărilor de vaccinuri.Germania a anunțat că ar fi vorba despre o încetinire în următoarele 3-4 săptămâni, timp în care compania pharma va face investiții pentru a crește capacitatea sa de producere a vaccinului la fabrica din Belgia.
Miniștrii Sănătății din Danemarca, Finlanda, Suedia, Estonia, Letonia și Lituania au transmis o scrisoare Comisiei Europene arătând că situația astfel creată va submina ”credibilitatea procesului de vaccinare”.