Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri după întâlnirea cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate (CPS) că veniturile medicilor rezidenţi vor putea creşte în urma revizuirii grilei de salarizare unitară, precum şi prin acordarea de burse.
‘Creşterea veniturilor rezidenţilor se poate rezolva utilizând, pe de o parte, modalitatea care se va stabili pentru salarizarea personalului din sănătate şi a doua, completarea cu o bursă al cărei nivel îl vom discuta ulterior, odată cu definitivarea bugetului pe anul 2014, astfel încât să crească suficient de mult veniturile acestei categorii medicale, aş spune, vitregite. Până la urmă, medicii rezidenţi sunt viitori noştri medici şi trebuie să avem grijă de ei. Pe viitoarea lege a salarizării care am spus că este în discuţie şi din punctul de vedere al revizuirii grilei pentru rezidenţi se va aplica şi bursa’, a explicat ministrul.
Referindu-se la salarizarea întregului personal medical, Nicolăescu a spus că de principiu a căzut de acord cu reprezentanţii CPS că se va merge pe Legea salarizării unitare, dar după evaluarea modului în care aceasta poate fi aplicată.
‘A doua concluzie a pornit de la cunoaşterea problemelor şi reafirmarea poziţiei reprezentanţilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, cum ar fi mai bine să se meargă în viitor, pe o lege nouă sau pe revizuirea, modificarea actualei Legi 284 a salarizării unitare, care nu funcţionează? De principiu, se va face o evaluare a modului în care se poate aplica Legea salarizării unitare, dar pentru aceasta se va fixa un colectiv de lucru care va lucra săptămâna viitoare. Va face evaluări în ceea ce priveşte în mod special revizuirea grilelor de salarizare, în care să fie incluse şi categorii de personal pe care noi le numim conexe – psihologi, biochimişti, laboranţi (…). După evaluarea la sfârşitul acestei luni, să încercăm să avem discuţii cu Ministerul Finanţelor pentru a putea preciza ce influenţă va fi pe bugetul 2014 şi în funcţie de aceasta să se hotărască demersul pe mai departe’, a afirmat demnitarul.
La rândul său, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a susţinut că este normal să se meargă pe o lege unitară de salarizare, pentru că ţelul este în final acelaşi pentru toţi: în primul rând să se crească salariile pentru sistemul sanitar şi în acelaşi timp să se încerce rezolvarea decalajului ‘enorm’ care există la ora actuală între salariul minim şi cel maxim din sistemul bugetar.