Venezuela COVID-19/Cum se luptă medicii cu virusul. Nu au nici săpun în spitale

Din ce în ce mai multe țări stau rău la capitolul dotări pentru a face față pandemiei de COVID-19. Totuși, nu la fel de rău ca Venezuela care a devenit un fel de etalon al neputinței, avertizează medicii și experții. Paturile puține, lipsa zonelor de izolare și proviziile limitate de săpun sunt o realitate cotidiană într-un spital din orașul Guyana, din estul Venezuelei. În apropierea spitalului s-a amenajat un centru special în caz de pandemie, însă nu sunt suficiente ambulanțe pentru a transporta pacienții. Iată ce spune unul dintre angajații spitalului! ’’ Suntem experți în situații de crize, dar coronavirusul este o cu totul altă provocare și avem nevoie de mult mai mult sprijin’’.

Conform THE GUARDIAN, luni seara se înregistrau 33 de cazuri de COVID-19 în Venezuela, după alte două confirmate cu trei  zile în urmă. Guvernul a impus stare de carantină în capitala Caracas, pe lângă interdicția de a călători, iar luni regulile s-au extins în toată țara. Iar coronavirusul nici că putea ajunge într-un moment mai nefavorabil în Venezuela, care, deși deține cea mai mare rezervă de petrol, este împotmolită de mulți ani într-o harababură economică și socială. Inflația din Venezuela a ajuns la 10 000% anul trecut, în timp ce deficitul de alimente de bază și de medicamente este la ordinea zilei. Spitalele funcționează cu întreruperi, în timp ce produsele de bază, de la mănuși până la antibiotice, sunt adesea greu de procurat. 4 milioane și jumătate de persoane au emigrat din Venezuela, printre care și angajați și specialiști din sistemul de sănătate.

Tot conform THE GUARDIAN, la Spitalul Universitar din Caracas, 80% dintre angajați nu au echipament de protecție pentru a trata posibilii pacienți contagioși, doar 25% dintre spitale și clinici au apă potabilă, iar 2/3 din doctori nu au mănuși, măști, săpun sau ochelari de protecție. 

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes