Mulți părinți se îngrijorează atunci când dinții copilului apar mai târziu decât s-ar fi așteptat, adică în primele 4, 5 luni de viață. În realitate, cu cât dinții apar mai târziu, cu atât vor fi mai sănătoși pe viitor.
Medicii specialiști le explică părinților faptul că nu trebuie să-și facă griji dacă dinții copiilor lor au apărut mai târziu. Acest proces este benefic pentru sănătatea orală a micuților.
„Primul dinte poate să apară la 4 luni la 6 luni sau mai târziu. Studiile au arătat că atunci când dinții apar mai târziu este mai bine pentru că sunt mai bine mineralizați. Sunt mai sănătoși și mai rezistenți la procesul carios” susține dr. Cristina Iliescu, medic stomatolog, Doctor în Științe Medicale.
Apariția dinților permanenți este strâns legată de cea a dinților temporari. Dacă dinții temporari erup mai devreme, și cei permanenți vor erupe la fel. Iar asta poate crea probleme în ceea ce privește rezistența la carii. „Dacă ai un copil ai cărui dinți au ieșit mai devreme, probabilitatea ca și dinții permanenți să iasă ai devreme decât vârsta unanim acceptată de 5-6 ani este destul de mare. De regulă se respectă acest tipar. Dacă dinții temporari erup mai repede și dinții permanenți vor erupe mai repede Deci sunt mai puțin mineralizați și vulnerabili în fața cariilor” a mai spus dr. Cristina Iliescu.