Varianta Omicron a coronavirusului e, de fapt, mai puternică. Studiul care relevă rezistența acestuia

Tulpina sud-africană sau OMICRON, așa cum este numită, este cu mult mai rezistentă față de tulpinile anterioare, relevă cele mai noi studii. Omicron poate rezista mult mai mult timp pe suprafețele de plastic, dar și pe piele, relevă un studiu japonez, potrivit Reuters.

Tocmai această rezistență pare să fie motivul pentru care Omicron a devenit tulpina dominantă la nivel mondial și este responsabilă de un număr mare de îmbolnăviri.

Potrivit cercetătorilor japonezi, timpii medii de supraviețuire ai tulpinilor anterioare, respectiv cea originală și variantele Alpha, Beta, Gamma şi Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore şi 114,0 ore pe suprafețele de plastic, au stabilit oamenii  de știință din Japonia. Spre comparație, Omicron supraviețuiește în același mediu, respectiv pe suprafețele de plastic, 193,5 ore.

De asemenea, urma analizării unor mostre de piele prelevate de la cadavre, s-a constatat că timpul mediu de supraviețuire a virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore –  Alpha, 19,1 ore – Beta, 11,0 ore –  Gamma, 16,8 ore – Delta şi 21,1 ore – Omicron. Toate variantele prezente pe piele au fost, în schimb, anihilate în decursul a 15 secunde de la momentul expunerii la dezinfectanți pe bază de alcool. Tocmai din acest motiv, cercetătorii japonezi îndeamnă ca recomandările OMS privind igiena mâinilor și dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool în concentrație de cel puțin 70% să fie respectate în continuare cu strictețe.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes