Creșterea numărului de îmbolnăviri înregistrate în ultimele săptămâni arată că România pare să piardă din nou lupta cu pandemia. Experții avertizează că suntem tot mai aproape de declanșarea celui de-al treilea val pandemic în țara noastră.
Într-o intervenție în emisiunea „Medika Special”, prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, a explicat ce ar trebui să facă autoritățile pentru a ține sub control evoluția pandemiei în țara noastră:
„Este legată de recâștigarea controlului pandemiei printr-o testare a tuturor contacților, centre de recoltare a probelor care lipsesc și în momentul de față, anchete epidemiologie care să țină lucrurile sub control, schimbarea profilelor spitalelor din spitale COVID separate în spitale cu zone COVID și zone non-COVID”, a spus, la Medika TV, Alexandru Rafila.
De asemenea, o importanță deosebită ar fi trebuit acordată unităților de învățământ, astfel încât infecțiile din școli să fie ținute sub control. Medicii atrag atenția că în școlile din România sunt testați prea puțin elevii, deși numărul testelor rapide care au fost distribuite în unitățile de învățământ este suficient.
„În cazul școlilor trebuiau luate măsuri care să prevină răspândirea. Gândiți-vă că din 1,2 milioane de teste care au fost alocate școlilor au fost folosite doar 4000 de teste”, a atras atenția prof. dr. Alexandru Rafila.
Vaccinarea ar trebui, de asemenea, să fie o prioritate pentru a putea ține pandemia sub control. Estimările arată că până de Paște România ar trebui să aibă aproximativ 100.000 de persoane vaccinate pe zi.
„Evoluția pandemiei în perioada următoare ține mult de ritmul de Paște, iar până atunci ar trebui să vaccinăm cu două doze sau măcar cu una câteva milioane de persoane pentru că dacă vin în fiecare lună 2,5 – 3 milioane de doze înseamnă că trebuie să ajungem la o capacitate de vaccinare de 100.000 /zi, dar suntem departe de acestă situație. Sigur nu a fost vaccin, dar el va veni în cantități mari și atunci lucrul acesta trebuie pregătit și să vaccinăm cât mai mulți oameni”, a mai explicat prof. dr. Alexandru Rafila, la Medika TV.