La nivel mondial îngrijorările sunt tot mai evidente din cauza evoluției pandemice, care este legată de tulpina Delta (indiană) a coronavirusului.
Tot mai multe voci autorizate din țara noastră vorbesc despre faptul că valul 4, care va avea în prim-plan tocmai această tulpină, nu poate fi evitat în toamnă, iar singura cale de a ne proteja este vaccinare anti-COVID.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a vorbit într-o conferință de presă despre îngrijorările cu privire la varianta Delta, mult mai contagioasă decât toate celelalte de până acum.
“Sunt câteva elemente care ţin pe de o parte de contagiozitate şi de infecţiozitate, sunt cât se poate de clare toate datele care ne arată o capacitate crescută de transmitere a infecţiei cu varianta Delta ca urmare a faptului că se leagă foarte uşor de receptori, se multiplică într-o cantitate mult mai mare şi ca atare cantitatea de virus din secreţiile respiratorii este mai crescută. Practic, acel factor bazal de reproducere a cazurilor în cazul variantei Delta, comparativ cu varianta Alfa şi varianta iniţială din Wuhan, este mult mai mare. Un caz pozitiv de infecţie cu varianta Delta poate să genereze până la 6-7 cazuri secundare de boală, după cum un caz de infectare cu varianta Alfa, cu varianta cu tulpina britanică, care în acest moment este dominantă, poate să genereze circa 3-4 cazuri secundare, iar infecţia cu tulpina iniţială din Wuhan genera circa două cazuri secundare de boală”, a spus Valeriu Gheorghiţă.
Șeful CNCAV a subliniat că numai vaccinarea oferă protecție în fața acestei noi variante, persoanele care au trecut deja prin infecție fiind la fel de expuse unei noi îmbolnăviri la fel ca cele nevaccinate.
“O altă particularitate a variantei virale Delta este legată de capacitatea de a scăpa de sub protecţia răspunsului imun, în mod deosebit la persoanele care au trecere prin boală cu diverse alte variante virale, în circa 20-50% din cazuri persoanele care au trecut prin infecţie cu Sars-COV-2 cu alte variante virale în mod deosebit cu varianta iniţială din Wuhan nu sunt suficient de bine protejate faţă de riscul de reinfecţie. Ca atare, tot ceea ce vedem în momentul de faţă în Africa de Sud, dar şi în alte ţări precum India – vedem că în Africa de Sud, de pildă, o ţară cu o rată de acoperire vaccinală sub 5%, avem în momentul de faţă o evoluţie importantă a numărului de cazuri, practic se înregistrează un al treilea val important de îmbolnăviri, acesta fiind cauzat de infecţia cu tulpina Delta, în condiţiile în care primul val de îmbolnăviri a fost cauzat de tulpina din Wuhan, al doilea de tulpina sud-africană şi al treilea de tulpina Delta ceea ce înseamnă că o mare parte dintre persoanele respective sunt persoane care fac reinfecţie”, a mai spus col. dr. Valeriu Gheorghiță.
Potrivit lui Gheorghiță, în ultima săptămână s-a dublat numărul cazurilor de infectare cu tulpina Delta la nivel european.
“În momentul de faţă este clar dominantă tulpina Alfa în 84% din cazurile noi de COVID, în urma secvenţierii se identifică tulpina Alfa la nivel European, însă tulpina Delta la acest moment este regăsită în 5,8% din cazuri. Nu acest procent este important, ci faptul că în ultima săptămână s-a înregistrat o dublare a cazurilor cauzate de tulpina Delta la nivel european. Este înregistrată şi regăsită în 23 de ţări europene, ca atare este important să avem în supraveghere şi să creştem capacitatea de secvenţiere. În momentul de faţă la nivel european sunt 13 ţări care îndeplinesc criteriul de secvenţiere de cel puţin 10% din cazurile de tulpini să fie secvenţiate sau în valoarea absolută 500 de tulpini săptămânal, România face la acest moment acest lucru”, a mai spus col. dr. Valeriu Gheorghiţă.