Sănătatea în România Știri

Val de viroze în România. Ministerul Sănătății declară stare de alertă epidemică

Într-o conferință de presă, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține faptul că în țara noastră va fi declarată starea de alertă epidemică. Ministerul Sănătății a refuzat să declare epidemia de gripă, deoarece o astfel de decizie ar implica impunerea unor noi restricții.

Valul de viroze respiratorii care lovește România a determinat autoritățile să ia unele măsuri pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor. Astfel, la nivel național a fost declarată starea de alertă epidemică. „O să emit o instriucțiune în care voi declara stare de alertă epidemică, declararea unei epidemii pe baza unei situații generează automat anumite restricții” a declarat Alexandru Rafila, ministru Sănătății.

Ministrul Sănătății a explicat faptul că în țara noastră este de preferat să nu se declare epidemie de gripă, din cauza unor acte normative care ar genera automatr și o serie de stricții. „Nu vreau să ne reîntoarcem la alte discuții legate de caraintnă și izolare, dacă Ministerul Sănătății adoptă un astfel de ordin. Situația a fost mult mai bună atunci când am făcut recpmandări, aderența populației a fost mult mai bună, decât cea în perioada de restricții” a precizat Rafila.

Totodată, Ministerul Sănătății transmite o serie de recomandări către populație, cu scopul de a preveni îmbolnăvirile. Acestea sunt:

  • Purtarea măștii de protecție
  • Evitarea zonelor aglomerate
  • Igiena corespunzătoare a mâinilor

La conferința Ministerului Sănătății a participat și Ligia Deca, ministrul Educației. Aceasta a precizat că școlile vor începe după calendarul normal, însă a transmis cadrelor didactice o serie de recomandări. „Ceea ce transmitem este cu titlu de recomandare, deci nu este o obligație. Astfel, este de preferat ca atât cadrele didactice, cât și elevii să poarte măști de protecție. De asemenea, este recomandată efectuarea triajului epidemiologic atât acasă, de către părinți, cât și la școală” a precizat ministrul Educației.