VACCINURILE ÎNTÂRZIE. Ce se știe la București, cum se repliază Comisia Europeană

Întârzierile în livrarea tranșelor de vaccin către statele europene, inclusive către România, au determinat autoritățile de la București să amâne, cu două săptămâni, vaccinarea românilor cu vârsta peste 65 de ani. Cooronatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță a declarat că, prin această decizie, România va evita situaţia în care au ajuns alte ţări nevoite să amâne a doua doză deoarece nu au destule vaccinuri:

„ Eu vreau să vă mai spun următorul lucru, faptul că suntem la sfârşit de ianuare şi înainte cu circa 8, 9 zile suntem anunţaţi că prima tranşă din februarie va fi diminuată cu 20 la sută şi nu cunosc calendarul de livrare pentru următoarele săptămâni. Avem nevoie să asigurăm persoanele vaccinate în prima etapă, că vor primi rapelul. … Ţările care au accelerat campania de vaccinare se regăsesc în aceeaşi situaţie. Din păcate, sunt ţări care au fost puse în ipostaza să amâne rapelul”.

Din a doua jumătate a lunii februarie lucrurile ar putea reveni la normal dacă pe 15 februarie vor ajunge, conform calendarului de livrări, 193.000 de doze de la Pfizer.

Sâmbătă, ajunge în țară a doua tranșă de 21.600 de vaccinuri Moderna. Vaccinurile vor sosi pe cale terestră  și vor fi depozitate la Institutul Cantacuzino din București, urmând să fie distribuite către centrele regionale și de vaccinare.

Între timp, în plan european se fac eforturi și se iau noi măsuri pentru prevenirea întârzierilor în aprovizionarea cu vaccinuri. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis vineri seara un mesaj pentru compania AstraZeneca, după ce a fost autorizat vaccinul în Uniunea Europeană, susținând că se așteaptă să livreze cantitatea agreată prin contract: 400 de milioane de doze.

Tot vineri, Comisia Europeană a adoptat vineri un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în statele UE, pentru a împiedica ieşirea din blocul comunitar a unor cantităţi de vaccin care sunt destinate statelor membre. Obiectivul este ”să avem informaţii exacte despre producţia de vaccinuri şi să ştim unde doresc companiile să le trimită”, a explicat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Decizia vine după disputa cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca ai cărei reprezentanți au anunțat că nu pot produce cât s-au angajat și că în primul trimestru vor putea livra doar 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar.

În urma acestei controverse, executivul comunitar şi compania farmaceutică au convenit să publice contractul, ceea ce au făcut vineri (în ziua când Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat vaccinul AstraZeneca), însă într-o versiune redactată pentru ascunderea unor prevederi confidenţiale, inclusiv cele legate de calendarul livrărilor.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes