O echipă internațională de cercetători susține necesitatea testării vaccinului oral împotriva poliomielitei pentru a se vedea dacă poate preveni și infecțiile cu noul coronavirus, anunță Medical Express.
Asta după ce s-a dovedit că vaccinul oferă o anumită protecție împotriva altor infecții virale, fiind, de mai mulți ani, unul dintre cele mai sigure vaccinuri. Vaccinul antipolio e folosită încă din anii ’50 și este de două tipuri: inactivat (administrat prin injecție) și slăbit (administrat oral). Împreună, cele două vaccinuri aproape că au eradicat poliomielita. Cercetătorii susțin testarea pentru a vedea dacă vaccinul oral (slăbit) s-ar putea dovedi eficient în prevenirea infecțiilor cu SARS-CoV2.
Vaccinul antipolio conferă un anumit grad de imunitate împotriva altor infecții deoarece activează un răspuns imun înnăscut, cunoscut sub numele de prima linie de răspuns de apărare. În schimb, imunitatea este conferită împotriva anumitor virusuri atunci când o persoană este infectată în mod special, deoarece organismul produce anticorpi special orientați împotriva combaterii lor. Cercetătorii sugerează că activarea primei linii de apărare prin vaccinul oral poate fi cxeea ce au nevoie unii oameni pentru a evita infecțiile cu noul coronavirus. Ei remarcă, de asemenea, că cercetările recente au arătat că virusul SARS-CoV-2 poate suprima răspunsul imun înnăscut la pacienții cu simptome mai grave.
Autorii sugerează testarea vaccinului oral deoarece varianta injectabilă nu activează un răspuns imun înnăscut și pentru că este deja autorizat pentru utilizare în Statele Unite, țara care a fost până acum cel mai puternic lovită de pandemie.