Agenția Europeană a Medicamentului ar putea aproba până la sfârșitul acestei săptămâni punerea pe piață a unui nou vaccin, cel dezvoltat de compania AstraZeneca în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Oxford.
În așteptarea avizului, oficialii europeni se declară îngrijorați după ce compania a anunțat că ar putea să nu furnizeze vaccin conform contractelor încheiate.
„Este o problemă pe partea de aprovizionare. Vinerea trecută, compania AstraZeneca a informat în mod surprinzător Comisia și Uniunea Europeană că intenționează să furnizeze considerabil mai puține doze de vaccin decât a fost agreat și anunțat. Noul calendar este inacceptabil”, a spus comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, într-o conferință de presă. Aceasta a precizat că a transmis o scrisoare deschisă companiei, prin care a cerut lămuriri, dar a pus în vedere și faptul că Uniunea Europeană cere onorarea contractului în condițiile în care a fost încheiat.
„Uniunea Europeană vrea să știe cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns și cui au fost livrate. Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum. Dorim contractul să fie pe deplin respectat. Vrem claritate cu privire la tranzacții și deplină transparență în legătură cu exporturile de vaccinuri. În viitor, toate companiile producătoare de vaccin anti-COVID din UE vor anunța în prealabil un eventual export către țările terțe”, a mai spus comisarul european pentru sănătate.
Potrivit contractului încheiat încă de anul trecut de Comisia Europeană cu AstraZeneca, compania s-a angajat să livreze aproximativ 80 de milioane de vaccinuri Uniunii Europene până la sfârșitul lunii martie. Potrivit informării transmise de companie, care i-a supărat pe reprezentanții CE, AstraZeneca ar fi transmis că nu poate onora contractul, numărul lipsă de vaccinuri fiind estimat la circa 31 de milioane de doze. Motivul invocat de companie a vizat unele probleme de producție.