Vaccinul anti-COVID-19, ținut sub pază la Institutul Cantacuzino

România face tot mai mulți pași în privința pregătirii campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19. Un rol important în aceste demersuri îl are și Institutul de Cercetare Dezvoltare Medico- Militară „Cantacuzino”.

Rolul specialiștilor de la Institutul Cantacuzino este acela de a depozita în condiții de siguranță vaccinul anti-COVID-19 care va ajunge în țara noastră.

Vaccinul va ajunge pe teritoriul României adus de firma producătoare și noi îl vom depozita în centrul de la Institutul Cantacuzino. Avem experiență în depozitare – manipulare – distribuție vaccin. Într-un congelator pe care îl avem pot încăpea și 100.000 de doze. Undeva în zece congelatoare pot încăpea un milion de doze. Ele sunt în flacoane multi-doză, dar cam așa le-am gândit”, a declarat generalul de brigadă dr. Florin Oancea, directorul Institutului de Cercetare Dezvoltare Medico- Militară „Cantacuzino”, în direct la Medika TV.

Mai mult decât atât, în momentul de față se creează infrastructura de depozitare pentru vaccinul anti-COVID-19.

Tocmai acum suntem în discuții cu cei de la Agenția Națională a Medicamentului pentru că trebuie într-adevăr să respectăm niște norme. Vor trebui făcute norme speciale pentru depozitare. Îmi trebuie monitorizare a temperaturii din aceste congelatoare, la orice oră din zi și din noapte, să fim în alarmă dacă se întâmplă ceva cu aceste congelatoare. Trebuie să asigurăm temperatura ambientală, undeva la 15 grade Celsius, altfel congelatoarele degajă o căldură foarte mare. Dacă în cameră este căldură mare și umiditate crescută, ele se opresc automat, intră în avarie și atunci chiar poate fi o problemă. Am luat măsuri și pentru generator suplimentar, dacă se întâmplă ceva, o pană de curent, să putem să acționăm”, a mai spus directorul general al Institutului Cantacuzino.

Platforma realizată va ajuta munca de cercetare pe care specialiștii Institutului de Cercetare Dezvoltare Medico- Militară „Cantacuzino” intenționează să o desfășoare în viitor. „Este o provocare pentru toată țara. Este un efort național, unde Armata vine în sprijinul Ministerului Sănătății. Armata este un suport pentru celelalte instituții. Am oferit ca suport Institutul Cantacuzino datorită experienței. În momentul în care am auzit de congelatoare de -80 de grade Celsius știam că eu în Cantacuzino aveam 20 de congelatoare. Noi având culturi bacteriene, colecții de virusuri ARN care necesită aceleași condiții de păstrare, eu pot să justific prezența acestor congelatoare”, a mai spus gral. dr. Florin Oancea.

Specialiștii români au atras atenția cu privire la faptul că vaccinarea rămâne singura metodă prin care ne putem imuniza eficient împotriva noului coronavirus. Mai multe amănunte puteți citi aici.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes