Noua tulpină a virusului SARS-CoV2, care circulă deja în mai multe state din Europa și din lume, creează multe controverse în rândul specialiștilor. Oamenii de știință susțin însă că doar o vaccinare masivă ar putea împiedica acest virus să dezvolte noi mutații.
Campania de vaccinare împotriva COVID-19 este aproape de startul oficial în România. Între timp, în Europa circulă o nouă tulpină a virusului. Specialiștii consideră că vaccinul recent aprobat pentru Uniunea Europeană va fi eficient și împotriva acestei tulpini.
„Practic, vaccinul existent în acest moment leagă proteina S într-o structură conformațională de fuziune, adică de momentul în care trebuie să intre în celulă, astfel încât expune o structură tridimensională, iar anticorpii recunosc această structură. Modificările moleculare se referă la nivelul a 17 aminoacizi modificați acolo, dar 3 dintre ei sunt cei care se află pe zona de legare de receptorii enzimelor de conversie. Aceste modificări sunt prea mici. Nu schimbă structura conformațională, astfel încât putem să ne gândim că într-adevăr va crește infecțiozitatea, dar în niciun caz nu va influența apărarea sau anticorpii pe care îi vom obține în urma vaccinării”, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie, la Medika TV.
Eficiența vaccinării împotriva mutațiilor
Specialiștii consideră că o vaccinare masivă va avea efecte benefice și în ceea ce privește capacitatea virusului de a crea mutații. Prin creșterea numărului de persoane vaccinate, virusul nu va mai avea capacitatea de a se modifica.
„Contează foarte mult această primă etapă în care acceptarea vaccinului de către personalul medical și apoi de către conducători și de către reprezentanți ai diferitelor instituții cu rol importat în bunul mers al statului va da încredere cu siguranță populației generale. Însă trebuie să conștientizăm faptul că pe fondul ultimelor evenimente, pe fondul apariției acestei variante noi în Anglia, trebuie să conștientizăm că strategia poate fi doar una pentru ca să împiedicăm modificări viitoare ale virusului și mai ales modificări care să fie mai importante chiar decât această modificare care a apărut la varianta englezească. Strategia este de a vaccina într-un an 60% din populație și în acest timp să păstrăm numărul de infecții noi la un nivel cât mai scăzut”, a explicat dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, pentru Medika TV.