Pentru ca România să atingă ținta de peste 10 milioane de oameni imunizați împotriva COVID-19, astfel încât să se ajungă la imunitatea de grup, campania de vaccinare va trece, din luna aprilie, la un alt nivel. Mai exact, în campanie vor fi implicați și medicii de familie, care vor putea face imunizări în propriile cabinete.
Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, care a spus, într-o intervenție la Realitatea Plus, citată de news.ro, că a cerut deja direcțiilor de sănătate publică liste cu medicii care vor să se implice.
“Noi ne gândim ca, de la sfârşitul lunii aprilie, pe lângă activitatea din centrele de vaccinare, care va fi crescută – pe de o parte prin deschiderea de noi centre de vaccinare, pe de altă parte vom creşte numărul de persoane vaccinate per cabinet de la 60 la aproape 90 de persoane – de la sfârşitul lunii aprilie vom demara şi activitatea de vaccinare în cabinetele medicilor de familie. Chiar astăzi am transmis către direcţiile de sănătate publică o adresă prin care solicit evaluarea la nivelul fiecărui judeţ a medicilor de familie care pot să fie incluşi în acest demers de vaccinare pentru a putea realiza catagrafia la nivelul fiecărui judeţ şi a demara procedurile care stau la baza acestei activităţi de vaccinare”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat că persoanele care se vor vaccine la medicii de familie nu trebuie să se programeze pe platformă.
“Practic, fiecare medic de familie îşi va evalua lista proprie de pacienţi, va stabili care este numărul de persoane care doresc să se vaccineze – de asemenea respectând criteriile de prioritizare – vor fi vaccinaţi rând pe rând”, a mai spus col. dr. Valeriu Gheorghiţă.
Acesta a menționat că în cabinetele medicilor de familie nu vor fi folosite vaccinurile realizate cu tehnologia ARN mesager, respectiv Pfizer și Moderna, ci doar cele cu vector viral, respectiv AstraZeneca și recent aprobatul Johnson&Johnson. Ulterior, pe măsură ce în Uniunea Europeană vor fi aprobate și alte vaccinuri, lista acestora se va putea extinde.