În fața crizei provocate de extinderea pandemiei de coronavirus, fiecare stat își elaborează și adaptează, pas cu pas, strategiile de gestionare a acestei probleme. Țările mai mici privesc către cele dezvoltate pentru a urma modelul acestora, chiar dacă resursele pe care fiecare stat le implică sunt în strânsă legătură cu nivelul produsului intern brut.
SUA sunt criticate că nu au acționat mai devreme cu măsuri ferme în gestionarea acestei crize. Îngrijorarea răzbate de pe Bătrânul Continent și, nu mai departe de ieri, din Germania, venea un mesaj al ministrului german al Economiei, Peter Altmaier, arăta că”Posibil ca izbucnirea crizei să fi fost și mai mult subestimată în SUA decât în alte țări din Europa. Motiv pentru care sperăm din suflet ca SUA să poată controla situația, acest lucru fiind și în interesul nostru. Nimeni nu vrea ca economia SUA să se confrunte cu o recesiune scăpată de sub control”.
USA Today titrează, în ediția online de joi, că președintele Donald Trump a apelat la legea privind producția de apărare, care îi permite să solicite industriei de apărare să producă echipamente pentru situații critice apărute în criza provocată de coronavirus.
Legea care conferă autoritate în vreme de război și a fost adoptată în timpului Războiului din Coreea, pentru a obliga industria privată să producă arme, vehicule și alte materiale de război.
Conform Institutului de Cercetare pentru Politici Publice al Congresului SUA, legea acordă președintelui o gamă largă de autorități, care să îi permită să influențeze companiile private să participe la apărarea națională. Loren Thompson, consultant în domeniul industriei apărării și expert militar la Institutul Lexington a declarat că ”legea există pentru a accelera producția de obiecte necesare în caz de urgență’’. Jack Reed, democrat și membru al Comitetului Serviciilor Armate, este de părere că, în acest moment, este necesară ”producția rapidă de ventilatoare și alte echipamente medicale cu care să fie tratați pacienții aflați în stare critică în urma infestării cu coronavirus’’. Tot USA TODAY notează faptul că Reed l-a criticat pe Trump pentru că nu a acționat mai devreme: ”În loc să se pregătească și să se mobilizeze pentru pandemie, președintele Trump a încercat să minimalizeze importanța acesteia. Drept urmare, America nu este pregătită așa cum ar trebui să fie. În Franța, fabricile care produceau parfumuri de marcă, produc acum dezinfectante pentru mâini. Astfel de lucruri un se fac peste noapte, implică planificare și coordonare. Președintele Trump ia în sfârșit măsurile necesare, dar va trebui să facem mai mult!”