Următorul caz Suceava la SJU Neamț? Peste 100 de pacienți COVID-19, personal infectat, medicamente lipsă, teste întârziate

Vin semnale de alarmă dinspre Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, județ în care au fost confirmate 160 de îmbolnăviri COVID-19, dar și un număr mare de decese. Un cadru medical din unitate transmite un mesaj-avertisment care arată că, deși SJU Neamț nu este spital de faza 1 sau 2 (unități desemnate să preia pacienții cu infecții cu SARS-CoV-2) tratează peste 100 de pacienți COVID-10 care sunt internați în Secția Boli Infecțioase și la ATI. Și mai grav este faptul că unitatea medicală nu are tratamentul corespunzător, iar cadrele medicale nu au echipamentele necesare. Consecința ar fi faptul că, în fiecare zi, sunt confirmate noi infecții în rândul personalului medical.

„Mă adresez pe acestă cale cu speranţa că se vor lua măsuri cu privire la situaţia actuală din SJU Piatra-Neamţ şi, astfel, multe vieţi vor putea fi salvate sau cel puţin tratate conform protocolului. Sublinez faptul că situația din Spitalul Județean Piatra-Neamț nu este cunoscută în Guvern sau autoritățile aleg să ofere informații greșite despre realitatea din spitalele județene. Din declarațiile premierului Ludovic Orban din data 01.04.2020 și ale ministrului Sănătății Nelu Tătaru din data de 03.04.2020, înțelegem faptul că toți pacienții Covid pozitivi sunt internați și tratați doar în spitalele de fază 1 și fază 2. Într-adevăr, așa ar fi trebuit conform ordinului 533 din data de 29.03.2020 sau ordinului 555 din 03.04.2020, dar din păcate acesta nu a fost respectat. Conform acestui ordin, toți pacienții confirmați pozitivi în urma testării, trebuie să fie transferați la unul din spitalele din faza 1 sau faza 2. Acest lucru nu a fost posibil și în cazul pacienților din SJUPN, din cauza refuzului constant primit din partea spitalelor desemnate să preia acești pacienți din Iași. Medicii din SJU Piatra-Neamț au fost lăsați să se descurce singuri, fără medicația necesară tratării acestor pacienți, fără echipamentele de protecție și dotările pentru testare rapidă, de care spitalele din faza 1 și faza 2 dispun (dotarea acestora fiind prioritizată).”

În aceeași scrisoare este acuzată întârzierea cu care vin rezultatele testelor. Pe măsură ce numărul pacienților în stare critică crește, capacitățile de la ATI sunt la limită: ”În ultimele zile, în serviciul de boli infecțioase al SJU Piatra-Neamț se aflau în jur de 110 pacienți, majoritatea COVID-19, dintre care aproape 15 din personalul medical. În fiecare zi sunt confirmați noi medici și pacienți, dar rezultatele vin foarte greu de la Iași, după 3,4 zile, în unele cazuri chiar și după decesul pacienților. Secția de Boli Infecțioase are pacienți internați confirmați COVID-19 de mai bine de 3 săptămâni, iar în aceeași situație se află și secția de Terapie Intensivă de la SJU Piatra-Neamț, care în acest moment are aproape toate ventilatoarele ocupate de pacienți COVID-19.”

Mesajul transmis de cadrul medical semnalează și refuzul spitalelor de fază 1 și 2 de a prelua pacienții confirmați cu COVID-19 la Neamț:

”Conform declarațiilor d. Tătaru și d. Orban spitalele suport sunt în pregătire și nu ar fi trebuit în această perioadă să aibă internați pacienți confirmați pozitiv. Mai mult decât atât, d. Tătaru a declarat că după ocuparea locurilor disponibile în spitalele de fază 1 și fază 2, în spitalele suport vor rămâne internate doar cazurile ușoare sau asimptomatice, nu cele ce necesită internare în Terapia Intensivă cu intubarea pacienților. În cazul SJU Piatra-Neamț, din cauza refuzului constant al Spitalelor din Iași, secția de Terapie Intensivă are pacienți COVID-19 intubați de peste 2 săpămâni. Din 20 martie, Spitalele din Iași nu au mai primit niciun transfer cu pacienți COVID-19.

În tot acest timp personalul medical nu a renunțat și a făcut toate demersurile necesare pentru a crea circuite speciale în spital, pentru a obține echipamentele de protecție din donații și medicamente necesare. Acestea din urmă nu au venit nici până astăzi. În continuare, lupta medicilor din cele 2 secții se dă fără medicamentele necesare, iar pacienții nu beneficiază și nu au beneficiat nici până acum de un tratament complet, în ciuda presiunilor făcute de medici pentru a face rost de toate medicamentele necesare.”

După expunerea situației de la SJU Neamț, există câteva concrete:

  • De ce au informat greșit d. Tătaru și d. Orban în legătură cu situația reală din spitalele Județene?
  • De ce nu respectă ordinul și nu acceptă spitalele din Iași transferul acestor pacienți?
  • De ce nu primește cu prioritate SJU Piatra-Neamț necesarul de echipamente și medicamente pentru tratarea acestor pacienți? 
Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes