Unul din cinci pacienți confirmați cu COVID-19 au dezvoltat o tulburare psihică, arată un nou studiu

Deși s-au vindecat de COVID-19, au dezvoltat ulterior o tulburare psihică. Un nou studiu Oxford arată că aproximativ unul din cinci pacienți infectați cu nou coronavirus s-au confruntat cu anxietate, depresei și insomnie în decurs de trei luni de când a fost testat pozitiv. Studiul a mai stabilit că oamenii care aveau deja un diagnostic de boală mintală prezintă un risc mai mare cu 65% să fie confirmați cu COVID-19 decât cei fără un astfel de diagnostic.

„Această descoperire a fost neașteptată și necesită investigație. Între timp, existența unei tulburări psihice ar trebui adăugată pe lista factorilor de risc pentru COVID-19″, a spus dr. Max Taquet, unul dintre autorii cercetării.

Autorii studiului au analizat aproximativ 70 de milioane de dosare medicale din Statele Unite, inclusiv peste 62.000 de cazuri de COVID-19 care nu au avut nevoie de internare sau de vizite medicale de urgență.

Pentru a examina dacă riscul crescut este direct asociat COVID-19, cercetătorii au comparat datele cu alte șase boli pe parcursul aceleiași perioade: gripă, alte infecții ale tractului respirator, o infecție a pielii, calculi biliari, pietre ale tractului urinar și fractură unui os mare.

În trei luni de la infectarea cu noul coronavirus, 5,8% dintre pacienți au primit primul diagnostic de boală psihică, comparativ cu 2,5% – 3,4% dintre pacienții cu alte diagnostice din lista celor cu care s-a făcut comparația. De asemenea, incidența unui diagnostic de boală mintală în 14 până la 90 de zile după diagnosticul de COVID-19 a fost de 18,1%.

Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford, a spus că este nevoie de o cercetare mai amplă pentru a stabili dacă un diagnostic cu o tulburare psihică poate fi direct legat de contractarea coronavirusului. Factorii generali care influențează sănătatea fizică nu au fost incluse în datele analizate, precum fundalul socio-economic și fumatul. El a remarcat și faptul că există posibilitatea că mediul stresant provocat de pandemie să aibă un rol.

Categorii: Actualitate
Tags: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea