EXTERNE Știri Studii/Cercetări

Universitatea Oxford începe primul studiu clinic al unui vaccin împotriva HIV

Universitatea Oxford a anunțat începerea unui studiu clinic pentru un vaccin care ar putea preveni infectarea cu virusul HIV. Studiul se află în prima fază.

Studiul, denumit HIV-CORE 0052, urmărește pentru început să evalueze siguranța, tolerabilitatea și puterea imunologică a vaccinului anti-HIV, denumit HIVconsX. Pentru această fază de început vor fi utilizați 13 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, cu status HIV negativ, cărora le va fi administrată o doză a acestui vaccin, urmând să primească o a doua doză după 4 săptămâni.

Acest studiu face parte din campania europeană de luptă împotriva HIV/SIDA Inițiativa Europeană privind Vaccinul AntiSIDA, o colaborare internațională a Comisiei Europene, în baza programului de sănătate Horizon 2020.

„Obținerea unui vaccin eficient se caută de peste 40 de ani. Acest studiu este primul dintr-o serie de evaluări cu privire la descoperirea unui vaccin care să-i ajute pe cei cu status HIV negativ să prevină infecția, iar pe cei deja infectați să se vindece”, a declarat dr. Tomáš Hanke, profesor de vaccinologie și imunologie în cadrul Universității Oxford.

Obținerea unui vaccin este esențială, mai ales în prevenirea infecțiilor cu virusul HIV. În prezent, prevenirea de face prin recomandarea utilizării prezervativului ca mijloc de protecție și, mai nou, prin administrarea medicamentelor anti-retrovirale, înaintea unei posibile expunere la virus. Este vorba despre tratamentul PrEP (profilaxie preexpunere), administrat cu scopul de a preveni infectarea cu virusul HIV. Acest medicament este o combinație de două anti-retrovirale (medicamente administrate pentru a împiedica replicarea virusului HIV în organism) și anume Tenofovir și Emtricitabină. Denumirea comercială a medicamentului este Truvada.