Unitățile medicale, atât din sistemul public, cât și din sistemul privat, vor fi amendate dacă nu raportează bolile transmisibile către Direcțiile de Sănătate Publică Județene. Măsura este prevăzută într-o hotărâre de Guvern aprobată la propunerea Ministerului Sănătății, hotărâre privind aprobarea conținutului și a metodologiei de colectare și raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de Boli Transmisibile.
„Documentul actualizează circuitul de raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile, conform directivelor europene având ca scop optimizarea și armonizarea raportării și o mai bună gestionare a alertelor.
În acest sens, furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat, cât și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere, inclusiv cei din unitățile de asistență socială, au obligația de a raporta bolile transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile (RUBT), iar validarea datelor va fi realizată de către medicul epidemiolog din direcția de sănătate publică.
În Fișa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse și Infecțiile asociate îngrijirilor medicale, infecția HIV / SIDA, tuberculoză, infecția cu SARS–Cov-2”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
În cazul în care furnizorii de servicii medicale nu completează fișa unica de raportare ori nu declară cazurile de boli transmisibile depistate pot fi sancționați contravențional. Sancțiunile merg de la avertisment scris până la o amendă de 5.000 de lei.
„Cunoașterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România are importanță națională, pentru stabilirea priorităților și alocarea resurselor, dar și importanță internațională pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli”, au explicat reprezentanții MS.