Unități mobile de ATI-Neonatologie în marile centre universitare din România

Sănătatea copiilor născuți prematur sau cu malformații grave este foarte importantă. De aceea, secțiile ATI destinate nou născuților sunt o necesitate într-o țară precum România, în care mortalitatea în rândul acestor copii este mare.

La Medika TV, dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției ATI-Neonatologie a Spitalului „Marie Curie” din Capitală a vorbit despre un proiect prin care marile centre universitare din țară vor beneficia de unități mobile ATI destinate nou născuților.

„Inițial au fost 12, dar probabil că vor fi mai multe. Avem frecvent și probleme serioase la acest nivel și dorim să aducem specialistul în această „ambulanță”. Luăm reanimarea și o punem pe roți. Vor fi 12 unități în centrele universitare și apoi în centrele județene majore, care au unități de nivel 3, cum ar fi Bacăul, Suceava” a explicat dr. Cătălin Cîrstoveanu.

De asemenea, în cadrul acestor centre vor fi pregătiți oameni care să lucreze în cadrul unităților mobile ATI. „Aducem personal specializat în aceste unități mobile. Oameni care știu să rezolve un pneumotorax, să oprească ambulanța să-și intubeze pacientul, să administreze medicația specifică. Se va întâmpla în toată țară. În primul rând este vorba despre centrele universitare care sunt centre de nivel 3 și aceste centre universitare evident că au oameni pregătiți care, dacă fac reanimare de nou născuți, știu să facă reanimare și într-un spital și într-o unitate de reanimare mobilă. Sigur sunt unele cursuri, este un training specific” a mai explicat dr. Cătălin Cîrstoveanu.

Categorii: Medici de familie, Sănătatea în România
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea